08/24/11 18:28
(http://www.klassa.bg/)

Азербайджан избира между три проекта за доставки на газ за Европа

Износът на азербайджански газ в Европа през територията на Турция е взаимноизгоден и за Баку, и за Анкара. От трите възможности за износ на синьо гориво – газовата връзка Турция-Гърция-Италия (ITGI „Посейдон“), Трансадриатическия газопровод (TAP) или "Набуко" , Азербайджан ще избере след подробен анализ за икономически най-ефективния маршрут, коментира вчера руският в. "Независимая газета", цитиран от БГНЕС. Държавната петролна и газова компания на Азербайджан (ГНКАР) поиска окончателните предложения от участниците в трите основни тръбопроводни проекта за доставката на азербайджански газ в Европа. Искането е изпратено до консорциумите, реализиращи газопроводните проекти - ITGI, ТAP и "Набуко". Информацията трябва да бъде представена на консорциума "Шах Дениз" за оценка и избор на експортна инфраструктура, обясняват от ГНКАР. Тръбопроводните компании трябва да предоставят до 1 октомври тази година отговорите на въпросите на Азербайджан, които включват тарифните предложения, условия, пунктове и разширени аспекти на всеки от проектите.
За момента ГНКАР проявява еднакъв интерес към всички проекти, но изборът след анализиране на предоставените отговори ще бъде за икономически най-ефективния проект.
От „Шах Дениз“ предлагат още през 2017 г. да започнат да продават по 10 милиарда куб. м газ за европейския пазар.
За да се осигури годишен обем на добив на газ от 16 милиарда куб. м, се предлага строителството на две нови платформи, пробиването на 26 сонди, прокарването на 500 км подводни тръбопроводи и увеличаването на капацитета на газопровода Баку-Тбилиси-Ерзерум. Но всички тези планове могат да бъдат реализирани само след завършването на продължаващите вече няколко години газови преговори между Азербайджан и Турция. Поредният им кръг за подписването на договор за транзита на азербайджански газ през територията на тази страна ще бъде в края на тази седмица. Преговорите бяха ускорени след посещението на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган в Азербайджан. Има много въпроси, всеки от които трябва да бъде обсъден в Баку, заяви пред журналисти президентът на ГНКАР Ровнаг Абдулаев. Според посланика на Турция в Азербайджан Хулуси Кълъч страните още през септември ще достигнат окончателно съгласие, след което може да се очаква подписването на договорите.
Местните експерти продължават да смятат, че съществуват редица проблеми при практическата реализация на тези проекти. В момента Азербайджан доставя природен газ основно за Русия.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване