08/24/11 21:15
(http://e-vestnik.bg/)

Арабският свят се изплъзва на Ал Каида, но не и на ислямизма

в. Ню Йорк таймс

Дългоочакваните от Осама бин Ладен революции в арабския свят най-сетне се случват, а разместването на пластовете като че ли може да предостави на Ал Каида рядката възможност да построи ислямистките държави, към които толкова дълго се стреми.

Теоретично тези държави няма да имат парламент (човешкото законотворчество узурпира ролята на Бог като законодател) и ще са враждебни към американските интереси. Поне засега обаче революциите не оправдават очакванията на Бин Ладен, тъй като овластяват не джихадисти, а мюсюлмански парламентаристи - мюсюлмани, които се заемат с парламентарна политика, за да засилят влиянието на ислямския закон, но отказват да се противопоставят със сила на хегемонията на САЩ в района.

В Тунис ислямистката партия “Еннахда” (”Възраждане”) води в допитванията преди насрочените за октомври парламентарни избори. В Египет новата политическа формация, учредена от ислямистко опозиционно движение “Мюсюлмански братя” - “Партия на свободата и справедливостта” - вероятно ще спечели голям брой места в парламента тази есен. Ако страните, преживяващи по-бурни революции като Либия, Сирия и Йемен, също организират избори - ислямистките парламентаристи са в добра позиция да се борят за парламентарни места и там.

Въпреки че смъртта на Бин Ладен бе тежък удар за организацията на Ал Каида, в определен смисъл новият водач Айман аз Зауахири е по-подходящ за революционната обстановка в арабския свят от предшественика си. За разлика от Бин Ладен Зауахири разглежда насилието като едно от многото средства за сваляне на арабските режими. Враждебността на Зауахири към парламентарната политика обаче поставя лостовете на политическата власт в ръцете на онези ислямисти, които знаят как да ги използват след края на революциите.

Изходът в Египет е особено важен в личен план за Зауахири, който се бори за сваляне на египетското правителство още от юношеската си възраст. Зауахири е наясно, че Египет е голямата награда в състезанието между Ал Каида и Америка предвид геостратегическото си значение и статута си на водеща арабска държава. В отправено наскоро послание в шест части до египетския народ и във възхвалата си към Бин Ладен Зауахири подсказва, че без външна намеса египтяните и тунизийците биха създали ислямистка държава без парламент, която би имала враждебно отношение към западните интереси.

Зауахири е твърде голям оптимист. След като са страдали под еднопартийно управление в течение на десетилетия и се отнасят предпазливо към ислямистките партии, ислямистките парламентаристи от арабския свят (подобно на светските си колеги) няма да искат да подкрепят такава система в бъдеще. И макар че те сигурно ще се опитат да въведат по-консервативни обществени закони, ислямистките парламентаристи ще стигнат дотам да признаят, че страните им се нуждаят от икономическата и военна помощ на САЩ или съюзниците им в района.

Макар някои ислямисти гръмко да подкрепят Ал Каида, мнозина - и особено “Мюсюлмански братя” - сега се организират за предстоящите в страните им избори, което ще рече, че се превръщат в ислямистки парламентаристи. Дори египетските салафисти, които споделят антипатията на Зауахири към парламентарната политика, създават свои политически партии. Най-застрашаващата плановете на Ал Каида “Джамаа Исламия”, части от която някога бяха съюзници на Ал Каида, се отказа от насилието и наскоро обяви, че учредява политическа партия, за да участва в парламентарните избори. Това, че тези групировки сега искат да навлязат в парламентарната политика, показва, че Ал Каида губи влияние дори над естествените си съюзници.

Тази динамика ограничава възможностите за избор на Зауахири. От страх да не отчужди египетския народ, той едва ли ще прекрати усилията си да достигне египетските ислямистки парламентаристи или да скъса с тях, призовавайки за терористични атаки в страната преди изборите. Напротив, той ще продължи да призовава ислямистите да пропагандират шериата и да се опитат да ограничат американското влияние.

Междувременно Зауахири ще настоява за ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване