08/24/11 21:50
(http://e-vestnik.bg/)

В десетката: Светльо Витков и заплашително вдигнатият среден пръст

Светльо Витков. Снимка: личен архив

Ако погледнем малко встрани от обичайната рамка, с която сме свикнали да обрамчваме представите си, можем да си кажем “Защо не?”

Чрез псуване към прогрес

Българинът открай време псува много. Особено много псува политиците. А в най-плътен строй българинът псува политиците покрай избори - било то парламентарни, президентски, местни… Неминуемо беше в многоъгълната родна действителност да се появи антиподът - политик, който псува. Президент, който псува. Или поне кандидат за президент… Как ви се струва това? Скандално? Неприемливо? Не-европейско?

Кандидатурата за президент на Светльо Витков, бившият фронтмен на легендарната пънк рок шайка “Хиподил”, има потенциала да се превърне в епохален експеримент, отзвука от който може дълго да плющи в ушите на статукво-любителите. Докато много от вас повдигат вежди и мърморят “Хайде бе, Светльо президент, как пък не?”, официалната “политическа” Фейсбук страница на музиканта привлече 400 почитатели само 50 минути след създаването й (вече ок. 1700 - б.р.). Хората не просто “харесваха” страницата, но заринаха стената с коментари и предложения.

Why so serious?

Светльо няма да стане президент, това е ясно на всички. Само че кандидатурата му въобще не е толкова скандална, колкото изглежда. Светльо е каратист, Бойко също. Защо Бойко може да бъде премиер, а Светльо не може да бъде президент? Имахме за премиер бивш цар. За цар - бивш свинар. За президент имаме агент-доносник и бракониер. Един от другите кандидати за най-високия пост в държавата има гола фотосесия. Или може би езикът на Волен е по-малко груб от този на Светльо? Кое ни кара да приемем за даденост недоразумението на псевдо-националиста, а да наричаме скандален един пънкар с пиперлив език?

Българинът вкара Бойко на „Дондуков” 1, защото му беше писнало от подлизурковци в костюми, които да говорят, без да казват нищо. Българинът избра Бойко, защото говореше като него. Простичко.

Колко хора говорят като Светльо? Колко хора ежедневно употребяват различни лексикални разновидности на „полов член”, „полов орган”, „сексуален акт” в най-различен контекст? И на колко от тях им е писнало от същите тия подлизурковци? Няма съмнение, цифрата е внушителна.

Остава отворен въпросът какво би станало ако голям процент от тях отидат и пуснат протестната си бюлетина в полза на Светльо Витков. Пичове, това е демокрацията! Сори, един вид…

„Спрете ни тока, не искаме вода!”

Пънкарят има две големи преимущества, които обещават да освежат президентската кампания. Първо, казва това, което му е на езика – откровено, без да се замисля, при това нерядко говори съвсем интелигентно между цветистите изрази. Второ, харесват го адски много хора. Адски много! „Хиподил” е легенда, издигната в култ от цяло поколение млади хора, а сегашната му ска-групичка също се радва на добра популярност.

Тези хора, които нямат проблем да пропътуват на стоп 400 км. За да посрещнат Джулая на морето, въобще няма да се поколебаят да зашият шамар на омразната политическа класа с по една бюлетина. Да не забравяме, че пънкът възниква като социално и политически ангажиран стил и си остава такъв и до днес!

В този смисъл, чакат ни интересни избори наесен. В България всичко е възможно – доказваме го избори след избори…

От блога на Георги Грънчаров

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване