08/24/11 15:34
(http://www.klassa.bg/)

Галактиките образуват по-малко звезди заради недостига на газ

Галактиките изпитват недостиг на основните елементи за създаването на звезди, съобщи „Ти джи дейли“. Във Вселената се образуват по-малко звезди в сравнение с миналото и според австралийски екип от учени причината е недостигът на молекулярен водород.
Астрономите отдавна знаят, че темпът на формирането на звезди е достигнал своя пик, когато Вселената е била на няколко милиарда години и оттогава досега той плавно се забавя.
Учените от националната австралийска научна агенция използвали радиотелескопа „Мопра“ в Нов Южен Уелс, за да изследват отдалечените и по-стари галактики. Те открили, че галактиките на възраст между три и пет милиарда години съдържат много повече молекулярен водороден газ, от който се образуват звездите, в сравнение с галактиките в днешната Вселена. „Резултатите ни помогнаха да разберем защо угасват светлините. Формирането на звезди е изчерпало повечето от наличния молекулярен водород“, обясни д-р Робърт Браун. След като звездите се формират, те отделят газ през различните етапи от техния живот, но около 70% от него остава в тях. Освен това галактиките се презареждат и от междугалактическото пространство, където две трети от газа все още са налични. Според учените спадът в количеството газ и образуването на звезди е започнал по времето, когато тъмната енергия е поела контрола във Вселената. Преди това гравитацията е доминирала и газът се е натрупвал в галактиките. Заради ефекта на тъмната материя обаче Вселената започнала да се разширява все повече, поради което галактиките все по-трудно улавяли газ, предполагат учените.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване