08/24/11 18:35
(http://www.klassa.bg/)

ЕС и НАТО размразяват $100 млрд. за либийските бунтовници

В последните дни на режима на Муамар Кадафи ЕС и НАТО предприеха първите стъпки в помощ на преходното правителство в Либия и размразяването на блокирани авоари, съобщи „ЕурАктив“.
Представители на двете организации обявиха, че са започнали преговори за постигане на международно споразумение за гарантиране на помощи и размразяване на около 100 млрд. долара от авоарите на Кадафи в чуждестранни банки, въпреки че Полковника все още е на свобода.
„Това е богата страна. Въпросът е как да накараме икономиката да заработи отново бързо“, каза европейският дипломат номер едно Катрин Аштън на пресконференция във вторник. По думите й преходната администрация в Либия ще има нужда от средства, за да осигури заплати за служителите в публичния сектор, както и да гарантира, че в магазините няма да има недостиг на стоки, а икономиката ще може отново да се развива.
Администрацията на американския президент Барак Обама обяви вчера, че през следващите дни либийската опозиция ще получи достъп до 1,5 млрд. долара от размразените авоари на Кадафи, съобщи АП. В САЩ те възлизат на около 37 млрд. долара, като по-голяма част от тях са във вид на недвижимо имущество и други авоари, а много малка част са в брой.
Във Великобритания има замразени либийски авоари за около 20 млрд. долара. Британският премиер Дейвид Камерън обяви в понеделник, че страната скоро ще деблокира тези средства, за да помогне на либийските бунтовници да установят ред. Правителствата на Австрия, Португалия и Испания все още не са разкрили размерите на авоарите на либийския режим в техните страни. Докато те чакат зелена светлина от ООН, Германия и Холандия се съгласиха да заемат по 144 млн. долара за финансирането на неотложни разходи по възстановяването и хуманитарни нужди, след което тези средства ще бъдат извадени от авоарите, които правителствата на страните ще размразят. В Германия замразените либийски средства са 7,3 млрд. евро.
В началото на месеца Франция размрази 259 млн. долара за бунтовниците в Либия, които да се използват за хуманитарни нужди.


Необявените милиарди на Кадафи остават скрити

"Ковчежето", съдържащо средства на либийския лидер Муамар Кадафи, може да е било достатъчно да финансира до един момент боевете на силите на правителството срещу бунтовниците, но е интересно да се разбере колко от тези пари ще бъдат наследени от Преходния национален съвет, коментира Ей Би Си. Кадафи и семейството му притежават лични средства за 33 милиарда долара, но и други 60 милиарда долара в необявени сметки по света. Петролното богатство на Либия, която е 12-и износител на суровината в света, е било източник на висок стандарт, но не за самия Кадафи, който предпочитал да живее сравнително скромно и близко до номадските си корени, а за неговите деца. Някои от тях притежават частни яхти, самолети и имоти в градове като Женева, Виена и Лондон. Според Робърт Пауъл, анализатор по икономическо разузнаване в Economist Group, либийското правителство е много корумпирано и е доминирало над политическите и бизнес мрежи в страната. Той казва, че е трудно да се идентифицират банковите сметки на Кадафи, тъй като неговата фамилия не се транскрибира лесно и еднакво на английски. Мансур ел Кихиа, професор по политически науки в Университета в Тексас, заявява, че семейството на либийския лидер е харчело от парите на държавата безотчетно и че в различни държави и банки са били проследени либийски средства за най-малко 160 милиарда долара.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване