08/24/11 18:11
(http://www.klassa.bg/)

Изграждат регистър на банковите сметки заради прането на пари

Изграждане на централен регистър на банковите сметки и на подадените данъчни декларации е част от предложенията, залегнали в Стратегията за противодействие на изпирането на пари, която беше приета от правителството вчера. След като кабинетът я одобри, предстои тя да бъде внесена в парламента, а след това да бъде написан план с конкретни мерки.
Друга идея, залегнала в документа, е да се изгради фонд, формиран от процент от средствата, отнети в резултат на присъдите за изпиране на пари. Чрез него ще се подпомагат жертвите на трафик на хора и наркотици, разследванията на подобни престъпления и превантивната дейност, ще се укрепва административният капацитет на ангажираните с проблема институции.
Стратегията беше разработена от фондация "Риск монитор" и първото й официално представяне беше на 9 март т.г. на дискусия в Министерския съвет, на която присъстваха вътрешният министър Цветан Цветанов, шефът на следствието Бойко Найденов, представители на съдебната власт, чужди дипломати, политици от различни парламентарни групи. Самият документ допълва и разширява Стратегията за национална сигурност в частта й за финансовата и икономическа сигурност.
В нея се предвижда още да се формира междуведомствен съвет за координация, който ще осъществява цялостен мониторинг и прилагане на стратегията. Сред неговите функции е да събира информация и анализи от различни институции.
Стратегията планира още да се създаде списък на фирми и лица с доказано участие в изпирането на пари за сведение на позитивния бизнес. Планира се и да се развиват кампании срещу изпирането на пари за повишаване на информираността относно разрушителния му ефект.


Отпускат 555 хил. лв. за нова комисия

Междувременно правителството осигури 555 000 лв. за издръжка на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликта на интереси на висши чиновници. Така ще бъдат обезпечени разходите за начало на дейността й и сформирането на нейната администрация. Ще бъдат извършени и ремонти на работните помещения и други неотложни капиталови разходи. Средствата се осигуряват чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет за текущата година. Численият състав на комисията възлиза на 25 щатни бройки, като от тях 20 са служители в администрацията.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване