08/24/11 18:22
(http://www.klassa.bg/)

Кадафи остава в неизвестност, обеща да се бие до смърт

Муамар Кадафи обеща вчера да се бие до смърт или до победа, след като ликуващи бунтовници го принудиха във вторник вечерта да напусне резиденцията си в Триполи, съобщи Ройтерс.
Бунтовниците претърсиха бастиона на Кадафи „Баб ал Азизия“, като конфискуваха оръжия и чупеха символите на 42-годишното управление на Полковника. В аудиозапис, излъчен по медиите, Кадафи обясни, че изтеглянето от резиденцията в сърцето на столицата е било тактически ход, след като тя е била разрушена от 64 бомбардировки на НАТО. Той обеща „мъченичество или победа в шестмесечната война срещу западния алианс и либийските врагове“. Полковника призова либийците да прочистят улиците от предателите и увери, че самият той инкогнито се е разходил из Триполи. „Бях по улиците на Триполи тайно, без да бъда видян от хората, и не усетих столицата да е в опасност“, обяви Кадафи. Къде е отишъл Полковника, след като е напуснал резиденцията си, вероятно през подземна мрежа от тунели към съседните райони, засега остава неизвестно. Все пак изглежда, че поне доскоро е бил в Триполи, коментира агенцията. Според бунтовниците Кадафи все още е бил в южен район на столицата вчера.
Въпреки напредъка на опозицията силите на Кадафи увеличиха натиска вчера и нанесоха удари срещу тях в няколко района на Триполи. Армията изстреля най-малко седем снаряда срещу превзетата резиденция „Баб ал Азизия“. Боевете продължаваха и вчера около хотел „Риксос“, в който въоръжени привърженици на Кадафи бяха блокирали около 35 чужди журналисти и бивш американски конгресмен, както и в източните райони на града.
Боеве се водеха и в южния град Сабха на 650 км от Триполи, където се намира ключова военна база. Според АП, ако Кадафи стигне до нея, това ще му даде лесен вариант за бягство през пустинята в съседен Нигер и Чад. Силите на Кадафи обстрелваха и градовете Зуара и Аджелат. По думите на говорителя на Кадафи Муса Ибрахим 6000 доброволци са пристигнали в Либия да се бият за Полковника.
Преминаването на либийски дипломати по света на страната на бунтовниците се извършваше постепенно през последните месеци, но тази седмица този процес достигна пик, съобщи АП. В Швейцария и Бангладеш например мисиите смениха подкрепата си още преди шест месеца, а в Япония и Етиопия замениха правителствения флаг с бунтовническия в понеделник. Либийският посланик в Турция обяви в интервю вчера, че е подкрепял бунтовниците през последните шест месеца, но не е разкрил отстъплението си заради опасения за сигурността на семейството му.
Либийски дипломати и студенти развяха бунтовническия флаг в посолството в Манила и изпочупиха портрети на Кадафи вчера. Според либийския консул в столицата на Филипините 85% от 165-те дипломатически мисии на страната му по света вече са признали временното бунтовническо правителство.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване