08/24/11 05:11
(http://radiomilena.com/)

Мокър пясък срещу медузи

В последните дни по крайбрежието има бум на медузи. Със затоплянето на климата медузите са все по-голяма напаст за плажуващите. Прозрачните, трудно видими във водата същества са привличани към плитчините, тъй като там водата е по-топла. Единични са случаите, в които плажуващите в Бургас се оплакват, че са опарени от медузи, каза  шефът на водното спасяване Николай Иванов. Малцина са и онези, които са потърсили помощ от медицинския екип на плажа. Сред по-невнимателните са най-вече децата, които играят с надуваеми предмети на самия морски бряг. „За тях медузите представляват особен интерес. Не винаги те са предупреждавани от родителите за опасност от медузите и затова най-често децата са тези, които в стремежа си да опознаят по-добре медузите, биват опарени“, разказа Иванов. Най-сигурното средство при допир с медуза е мокрият пясък. С него трябва да се натрие опареното място, след което да се измие с чиста хладка вода, поясни Иванов. Остатъците от жилищите клетки от тялото трябва да изтържат с тъпата страна на нож и да се направи компрес с оцет или сода за няколко часа, за да се неутрализира отровата. Може, също така, да се намаже мястото на ужилване с овесена каша или то да се да наложи с пластмасова бутилка, напълнена с лед, за да се избегне директния контакт на водата с кожата. Ако след контакт с медуза се получи силна алергична реакция, най-добре е веднага да се потърси лекарска помощ. Такива случаи в последните няколко години не е имало.
Всички знаят, че обикновено опарването е придружено със зачервяване на мястото. Сърбежът е най-често срещаното оплакване след ужилване от медуза. В редки случаи при по-чувствителни хора или ако ужилването е засегнало по-голяма част от тялото, може да има силна болка за няколко часа. По-рядко може да има оплаквания от слабост, гадене, главоболие, мускулни болки и спазми, сълзене на очите, секреция от носа, учестено дишане и сърдечна честота, болка в гърдите, диария. На мястото на контакта може да се образува и белег. Ужилването от някои видове медузи предизвиква само локална реакция, а от други медузи може да предизвика дори смърт. В някои случаи след ужилване от медуза може да има и алергична реакция, а в по-тежки случаи дори анафилактичен шок, който също е животозастрашаващо състояние.
Пипалата на медузите са покрити с „жилещи“ клетки, които се впиват в кожата и изсипват отровата си в нея. Личинките на медузата са с размерите на глава на топлийка, но и те не са безобидни. Попадайки между тялото и банския костюм те изстрелват отрова и предизвикват появата на парещ обрив по интимните места, покрити от банския костюм.
Ако медузата е ужилила дете под 2 години, опасността нараства, защото последствията са непредсказуеми гърчове, алергични реакции, оток на гласните връзки, съветват специалистите. За това след такъв инцидент трябва да се потърси незабавно лекар. Дори изхвърлена на брега, медузата е опасна в продължение на три дни.
Обикновено медузите в нашето крайбрежие предизвикват само парене, обриви и по-рядко мехури. Все пак бъдете внимателни и избягвайте контакта с тях както на брега, така и във водата, съветва BurgasNews.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване