08/24/11 18:17
(http://www.klassa.bg/)

На последно място сме в Европа по качествено лечение на болните от диабет

България е на последно място в Европа по качествено лечение на болните от диабет. Това обяви вчера председателят на Националната агенция на децата с диабет Елисавета Котова. Тя обясни, че възрастовата граница на болните деца от диабет се понижава. Като доказателство за това Котова обясни, че на рехабилитационния лагер, организиран от асоциацията, тази година за пръв път е имало и немалко деца на три години. „Лекарят трябва да е този, които да има право да преценява какъв да е видът на инсулина и какво трябва да е лечението на децата, а не НЗОК“, коментира председателят на асоциацията. От организацията отдавна настояват всички деца до 18 години с диабет да получават безплатно аналогов инсулин, защото лечението с него е по-гъвкаво и той осигурява най-добро качество на живот. Според изискване на НЗОК в момента детето трябва да е било поне шест месеца на конвенционален инсулин и да е с влошени показатели, за да му бъде отпуснат по-добрият. Котова коментира, че в момента у нас все още не може да се каже точният брой на децата с диабет, защото няма регистър. „Нивото на лечение на децата с диабет е същото и не се е променило в сравнение с годините назад. Единствено при лечението на децата отпадна гликиран хемоглобин, но всичко останало като критерии си остана", обясни още Котова. Тя изрази надежда до ноември, когато е Световният месец на диабета, да има някаква промяна в лечението на диабета и то да се подобри.


Над 300 деца ще получат помощ от държавата за лечение в чужбина

Над 300 деца ще получат помощ от държавата за лечение в чужбина през тази година. Това съобщи вчера здравният министър Стефан Константинов след заседание на правителството. На него бе премахнато ограничението за финансиране на трансплантациите от Фонда за лечение на деца в чужбина да е до трикратния размер от стойността им в България. Константинов обяви, че досегашното ограничение се е налагало заради остър недостиг на средства във фонда за лечение, който обаче бил преодолян с допълнителни пари от бюджета.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване