08/24/11 15:34
(http://www.klassa.bg/)

Преброиха 8,7 милиона видове в природата

По света има около 8,7 милиона различни видове, плюс или минус един милион, показват нови изчисления, определени от учените като най-точните до момента, съобщи Би Би Си. За да стигнат до точния брой на видовете, учените са разгледали връзките между тях и по-широките групи, към които принадлежат. Повечето от тези 8,7 милиона видове са животни, като малка част от тях са гъби, растения, едноклетъчни организми, водорасли и други микроорганизми. От тази цифра са изключени бактериите и някои други видове микроорганизми.
Голяма част от тях обаче все още не са идентифицирани, а това може да отнеме повече от 1000 години. Около 1,2 милион видове са били официално описани до момента, повечето от които са обитатели на сушата, което е едва 14% от всички видове по света, а от тези в океаните са описани само 9%. Екипът, в който са участвали учени от Кеймбридж, Канада и Хаваите, смята, че много от видовете ще измрат, преди да бъдат изучени. Все пак учените се надяват, че технологии като ДНК баркодовете ще ускорят процеса по идентифицирането им.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване