08/24/11 17:48
(http://www.klassa.bg/)

Пчелари заведоха иск срещу земеделското министерство

Асоциацията на пчеларите професионалисти е завела съдебен иск срещу Министерството на земеделието и храните, каза вчера председателят на организацията Ефрем Моллов. Причината за иска е, че новата наредба за директни продажби противоречи на евродирективите. Според документа само 40% от продукцията може да се продава директно от производителите, а останалото трябва да се търгува с посредниците, обясни и почетният председател на асоциацията Младен Котларски. Наредбата е в нарушение на европейското законодателство и очакваме съдът да постанови това, обясни Моллов.
Друг проблем пред професионалните пчелари е липсата на държавна политика в сектора. Ако държавата ни обърне внимание, чрез новите технологии добивите на мед у нас могат да се увеличат два до три пъти, категоричен бе Котларски. По думите му изкупна цена от 3,40 лв./кг мед е крайно недостатъчна. Той обясни, че в супермаркетите у нас не се продава истински мед, защото той не кристализира за разлика от натуралния.
Преките инвестиции в пчеларския сектор у нас са между 7 до 10 млн. лв. годишно, а се произвеждат между 8 и 12 хил. т мед. От асоциацията започват и национална кампания за популяризиране на пчелните продукти у нас и в ЕС. Проектът се финансира от Националната програма за пчеларство и ще продължи до 29 август в три града у нас – София, Варна и Бургас. През следващата година асоциацията ще участва на международни изложения в Берлин и Париж.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване