08/25/11 17:11
(http://www.klassa.bg/)

Ангела Меркел е най-влиятелната жена в света

Германският канцлер Ангела Меркел оглави списъка на сп. "Форбс" за най-влиятелна жена, предаде Ройтерс. Листата е доминирана от жени политици, бизнесмени и лидери в медиите. Меркел е единствената германска представителка сред 100-те дами, като миналата година тя отстъпи лидерството си на съпругата на американския президент Мишел Обама, след като 4 пъти подред оглавяваше класацията. Американският държавен секретар Хилари Клинтън, която бе близо до отстраняването на президента Обама при номинирането му от демократите за държавен глава през 2008 г., е втора, следвана от първата жена, президент на Бразилия Дилма Русеф.
"Нашата класация отразява разнообразните и динамични пътища към властта на жените днес, независимо дали те са начело на една нация, или вземат решения по критичните проблеми на нашето време", заяви Мойра Форбс, президент и издател на ForbesWoman.
Сред стоте дами има 8 държавни лидери и 29 главни изпълнителни директори. Средната им възраст е 54 години и общо контролират 30 трилиона долара. Двадесет и две от тях са неомъжени. Меркел е жената, която ръководи една истинска глобална икономика в Европа. Клинтън е определена като човек, който умело се справя с революциите в Близкия изток и разкритията на Уикилийкс, а Дилма Русеф твори история като първата жена - лидер на най-голямата икономика в Латинска Америка.
В петицата влиза и изпълнителният директор на PepsiCo в САЩ Индира Нойи, която управлява империя за храни и напитки на стойност 60 милиарда долара. На пето място в класацията намира място и главният оперативен директор на Фейсбук Шерил Сандберг, която се занимава с първичното публично предлагане на акции на цъфтящата социална мрежа, което може да донесе 100 милиарда долара.
Според "Форбс" жените от класацията са придобили властта си не само чрез пари и власт, но и благодарение на социалните медии, обсега и влиянието си. Лейди Гага и новоназначеният изпълнителен редактор на "Ню Йорк таймс" Джил Абрамсон са съответно на 11-о и 12-о място. Провокативната певица е и най-младата дама, попаднала в списъка (само на 25 г.), а най-възрастната е кралица Елизабет, която е на 85 години и е класирана на 49-о място.


Германският канцлер бе разкритикувана от Хелмут Кол

Ангела Меркел бе разкритикувана от собствената си партия, и то от най-дълго служилия политик в страната и неин политически ментор - Хелмут Кол, предаде АФП. 81-годишният бивш канцлер Кол предупреди, че Германия "вече не е сила, на която може да се разчита, вътрешно или външно" и й липсва "компас" във външната политика. Без да споменава Меркел или германския външен министър Гидо Вестервеле, Кол разкритикува решението на правителството да се въздържи, когато преди 5 месеца Съветът за сигурност на ООН гласува за интервенция в Либия.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване