08/25/11 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

Банките и отровата на недоверието

Банките са изправени пред големи проблеми, което силно допринася за тревожното настроение на пазарите. Акциите на банките силно поевтиняват, а финансовите институции вече почти не отпускат кредити помежду си. Юрген Щарк е главен икономист на Европейската централна банка (ЕЦБ) и познава силата на думите. Той обаче познава и силата на неизговореното и страха, породен от предположенията.

Поради тази причина Щарк прави изказвания пред “Ханделсблат” толкова често, колкото е необходимо и толкова неясно, колкото е възможно. “Банките от определени региони на еврозоната предпочитат да депозират излишните си ликвидни средства в ЕЦБ, вместо да ги заемат на други банки. Приемаме сериозно този сигнал”, заяви той.

Тези думи събудиха спомените за септември 2008 година, когато фалира инвестиционната банка Lehman Brothers и така нареченият междубанков пазар, на който финансовите институции заемат пари една от друга, се вцепени от шока. Тогава крахът на цялата финансова система бе избегнат единствено благодарение на финансовите инжекции, направени от държавите.

Сега банките отново са изправени пред големи проблеми - от свръх задлъжнялост страдат вече не само периферните страни от еврозоната, вниманието на пазарите се насочи и към ключови държави като Италия и Франция. Задълженията на тези страни под формата на държавни облигации се държат най-вече от банките и банковите баланси ще пострадат, ако стойността на тези ценни книжа се понижи.

При опасност на дневен ред отново ще се появи въпросът “кой спасява банките?”. Вчерашните спасители - държавите - сега са в значително по-лошо положение спрямо периода на предишната банкова криза. Заради всички тези причини на пазарите цари тревога, банковите акции силно поевтиняват и за четири седмици европейският индекс Stoxx-Europe-600-Banks загуби близо 30% от стойността си. “В момента инвеститорите избягват банките, които има твърде много облигации на Португалия, Ирландия, Италия, Гърция и Испания”, посочва Томас Майер, главен икономист на Deutsche Bank.

Много по-опасен от спада на котировките обаче е предстоящият недостиг на ликвидни средства - най-чувствителната част в банковата система. Банките, които могат най-добре да преценят състоянието на собствения си бранш, не се доверяват една на друга. Като сигнал за тревога се оценява движението на индекса Euribor-Overnight-Index-Swap-Spread, който отчита разликата в лихвите между овърнайт кредитите и тримесечните кредити.

От началото на юли индексът нарасна три пъти до 0,7 и сега е на равнището от пролетта на 2009 година, когато шоковата вълна, заляла борсите след фалита на Lehman Brothers, точно се беше отдръпнала. В пиковия момент на кризата стойността на показателя бе 2,0. “Рефинансирането и ликвидността сега са основна тема”, отбелязва Томас Щьогнер, анализатор на банковия сектор от Macquarie Securities.

Застраховките срещу фалит поскъпнаха до рекордни стойности

Критичността на положението си личи и от застраховките срещу фалит Си Ди Ес (CDS - Credit Default Swaps), чрез които инвеститорите се застраховат срещу банкови фалити. В момента за тези финансови продукти се плащат рекордни суми, като застраховането на портфейл от европейски банкови облигации на стойност 10 милиона евро за пет години струва 237 000 евро годишно. Само три дни след фалита на Lehman Brothers подобна застраховка струваше 144 000 евро.

Андрю Халдън от британската централна банка (Bank of England) открито говори за “фактора на страха” на пазарите. Доловим знак за скептицизма на инвеститорите към финансовия сектор е фактът, че сега пазарната стойност на технологичната компания Apple от 340 милиарда долара се равнява на общата пазарна стойност на 32-те най-големи европейски банки.

Заключението е, че благодарение на бдителността на държавите и ЕЦБ е малко вероятно някоя от проблемните банки да фалира, но такава възможност вече не може да бъде изключена.

До каква степен банките не се доверяват една на друга показва и фактът, че през нощта те депозират излишните си ликвидни средства в ЕЦБ вместо да ги ...

Публикувана на 08/25/11 21:35 http://e-vestnik.bg/12540/bankite-i-otrovata-na-nedoverieto/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване