08/25/11 17:34
(http://www.klassa.bg/)

Дават 43 млн. лева за учебници тази година

43 млн. лева са отделени за учебници през тази година. Това обяви вчера зам.-министърът на образованието Милена Дамянова, която участва в закриването на лятната академия на програмата за млади учители „Заедно в час“ в 40-о СОУ в столицата. Тя увери, че учебниците и учебните помагала са в училищата и образователната система е готова за началото на учебната година. От тази година учениците от първи, втори, трети, четвърти и седми клас ще получат по един комплект с безплатни учебници за вкъщи.
„Идеята учениците да използват в клас старите, но годни за употреба учебници, е обсъдена във всички училища в страната на педагогическите съвети заедно с училищните настоятелства и са взети различни решения“, коментира Дамянова. Тя добави, че идеята е част от кампанията „На училище без тежест“ - по инициатива на сдружението „Настоящи и бъдещи майки“. По този начин учениците няма да носят тежки раници с учебници всеки ден.
Комплектите със стари учебници ще остават в училището и ще се съхраняват в училищните библиотеки и в шкафчетата. Дамянова коментира, че тази идея не може да се приложи през настоящата година за децата от пети и шести клас, защото техните учебници ще бъдат променени. Новите учебници за тези два класа се публикуват, понеже изтича тригодишният им срок за ползване. За останалите класове ще има нови учебници, след като са готови новите учебни програми и новите държавни образователни изисквания за учебно съдържание. Дамянова добави, че няма как новите учебни програми и учебници да влязат изведнъж за всички класове до 12-и.
За учебното време и за ваканциите през новата учебна година зам.-министърът коментира, че графикът ще бъде публикуван в началото на септември. Тази година за пръв път се предвижда да има есенна ваканция, която да е от 29 октомври (събота) до 1 ноември – вторник, като учениците трябва да започнат училище на 2 ноември. Коледната ваканция също ще бъде удължена до 8 януари, като ще започне от 24 декември. Дамянова обясни, че тази година няма да има повече ваканции за учениците, а те ще бъдат разпределени по-добре през учебната година.


Йорданка Фандъкова: Няма да има увеличение на таксата за детските градини

Категорично не предвиждаме увеличение на таксата за детските градини заради новата наредба за здравословно хранене. Това заяви вчера кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя обясни, че е получила уверение от директори на детски градини и районни кметове, че на този етап не се налага увеличаване на парите, които се отделят за храна в детските заведения. В момента се дават около 2 лева на ден за храна на дете в детско заведение. Столичният кмет посочи, че тези пари в момента осигуряват изпълнението на всички изисквания за здравословното хранене на най-малките.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване