08/25/11 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Кой ще грабне наследството на Кадафи?

РИА Новости

Очертава се най-сетне да махнем думата “Муамар” от девиза “Аллах, Муамар, Либия”, под който полковник Кадафи управляваше Джамахирията над 41 години - падането му явно е въпрос на броени дни или само часове. Въстанически отряди от какви ли не бои, открито подкрепяни от авиацията на НАТО, превземат ли, превземат Триполи - а междувременно останалият свят вече си задава най-болезнения въпрос, пораждан от всяка революция: кой, какво и как ще определя утрешния ден? Сиреч на кого ще се падне въпросното “какво”?

Като знаем, че петролът и газът бяха 95 на сто от целия износ на Либия преди гражданската война, ясно е за какво става дума. То се знае, че няма всички да получат поравно. Повече ще вземе онзи, който е бил принципно “за” мартенската резолюция 1973 на Съвета за сигурност на ООН, уредила “защитата на гражданското население” и “затвореното небе” над Либия. Естествено, щом започнат да делят “петролното наследство” на Кадафи, едва ли някой ще бъде питан: “Нима сте бомбардирали и вие?”, но това със сигурност ще се помни.

Москва принципно се въздържа при гласуването на документа и въстаническата власт надали ще я приеме като бизнес партньор, равен на НАТО. А Русия има какво да губи, ако я “изпързалят” и в Либия, както стана в Ирак. Развиваната схема смайващо наподобява тази отпреди. Аритметиката е много проста. През април 2008 г. Русия опрости на Либия дългове за 4,5 милиарда долара срещу многомилиардни нови договори. На първо място - споразумение с руските железници за строеж на магистрала от Сирт до Бенгази, дълга 550 километра. Сумата бе 2,2 милиарда долара.

Малко преди това на либийския пазар започнаха да навлизат “Татнефт” и “Газпром”, получили правата да разработват петролни блокове в полетата край Гадамес и Сирт. След това “Газпром” сключи споразумение за съвместно предприятие с “пълен цикъл” в Либия - от геоложки проучвания до добив, транпсортиране и преработка на суров петрол и газ. Големи перспективи се отваряха. Неотдавна, през януари 2010 г., сключихме с Либия ново споразумение за доставки на руски оръжия за доста прилична сума: 1,3 милиарда евро. Смятахме да доставим на Кадафи ракетни системи С-300ПМУ2 “Фаворит”, десетки танкове Т-90С и двайсетина бойни самолета.

Всичко това сега е под въпрос. Заради либийската специфика. Там всички договори опират до един-единствен човек - Муамар Кадафи. Щом го няма, никой не може да гарантира, че ще бъдат изпълнени. Сиреч опростили сме дълговете, но срещу тази прошка май ще получим нещо съвсем неадекватно.

Нещата се развиха тъй, че руското “принципно въздържане”, независимо дали сме го желали, подпомогна НАТО да модернизира и усъвършенства методите, използвани още при бомбардировките над Сърбия през 1999 г., и да разработи “либийски шаблон”, за да го прилага във всички останали ситуации. Защото на практика НАТО веднага взе да интерпретира резолюция 1973 с мъглявите й формулировки като разрешение за военна кампания. Без Русия и Китай да наложат вето (Небесната империя, както винаги, си има собствени съображения), тя фактически означаваше одобрение за военни действия.

Странен и твърде опасен прецедент. ООН приема доста “мека” на пръв поглед, политическа резолюция, но с толкова много “вратички”, че НАТО тутакси добива шанса да пъхне в тях своето “желязо”. Да бяха го проумели преди гласуването през март, Москва вероятно щеше да постъпи по-другояче: било да използва правото си на вето, било да гласува “за”. Всъщност последният вариант би донесъл навярно далеч повече полза. Но това е вече чисто гадаене, стореното си е сторено.

После прогледнахме (пак добре, но вече е късно - за това “прозрение” говори една забележителна фраза, изтървана от руския посланик в ООН Виталий Чуркин на среща с репортери. Той говори за прилагането на “либийския шаблон” към Сирия, активно подготвяно от ...

Публикувана на 08/25/11 21:25 http://e-vestnik.bg/12545/koy-shte-grabne-nasledstvoto-na-kadafi/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване