08/25/11 15:02
(http://www.klassa.bg/)

Колко са "лоши" лошите кредити?

Мога да ви изброя причини на стойност поне 8,6 млрд. лв., че „лошите“ кредити наистина са „лоши“ както за банките, така и за потребителите. Точно на толкова възлизат „лошите и преструктурираните“ кредити към юли. Както показаха и данните на БНБ, те са се увеличили с 340 млн. лв. спрямо юни - поредният месец на ръст над 300 млн. Така общият им дял мина 21,23% от всички отпуснати.
Но какво всъщност отразява месечната статистика на БНБ – освен прекрасен повод ние, журналистите, да има какво да пишем, в големите числа влизат не само тези кредити с проблеми в обслужването, но и всички преструктурирани по една или друга причина. Да не забравяме, че част от тях са предоговорени, като се намалява периодът на връщане, но все пак те също са отразени в тези 21,23%. Не че картинката започва да изглежда по-розова, но реалните кредити с проблеми в обслужването са около 13,5% към второто тримесечие на 2011 г. Отново рекордно високи стойности. Добрата новина донякъде е, че растат с все по-бавно темпо.

Фалирали фирми – да, опасност за финансовите институции – не

Логично е да се запитаме – какво седи срещу тези „лоши“ кредити? Слава Богу - провизии, капитали и буфери, което доказва, че засега може да има фалирали клиенти, но опасност за банките няма. А и върхът на необслужваните задължения все още не е достигнат, напук на розовите прогнози на експертите още от края на миналата година, че най-лошото е отминало.
Наивно е обаче да си мислим, че от проблемни кредити печелят само и единствено банките. Всъщност, като теглим чертата - печеливши няма, а само губещи, защото сметката се плаща както от редовните платци във вид на по-високи лихви, така и от финансовите институции. Да, някои ще кажат, че банките продължават да прибират „скромни“ печалби и убийствено високи лихви и такси, но е факт, че нямат изгода от това да фалират клиентите си. Ако могат да избират само между два варианта: клиентът все пак да се издължава по някакъв начин, макар и на по-ниски вноски по-дълго време, или просто да му вземат апартамента - те ще изберат първия вариант. Най-вече защото при настоящите ниски цени на имотите продажбата на изгорялото обезпечение няма да им донесе раздадения ресурс и, второ, защото банките не са, а и никога няма да бъдат агенции за недвижими имоти. А и изобщо нямат полза да се занимават с такъв бизнес. Те имат нужда от пари, не от бетон. Да си представим обаче, че решат да извадят всички изгорели имоти на тезгяха – ще последва още по-голям спад на цените на имотите и съответно реализиране на още по-ниски цени. Купувачите обаче няма да се наредят на опашки, защото доходите ще си останат все така ниски, а изискванията за нови кредити все така затегнати. Ще спечелят само малцина спекуланти и някой друг строителен предприемач.
Съвсем друг е въпросът, че повечето кредити бяха изтеглени през "доброто старо време" на икономически бум от 5-6% ръст на БВП годишно при съвсем различни заплати, безработица, критерии на банките, и, естествено, при съвсем различни лихви. Днес нещата изглеждат по друг начин: доходите - по-ниски, а лихвите - по-високи.

Не чакайте статистиката на НСИ, а четете данните на БНБ

Едно нещо обаче е сигурно. Данните на БНБ както за кредити, така и за депозити се явяват поредната предупредителна червена лапичка за нагласите на потребителите и най-вече за състоянието на техния портфейли. Да, НСИ много отдавна отчете, че кризата е свършила, политици и експерти се надпреварват да ни убеждават в това, но явно проблемите за домакинствата и фирмите все още не са приключили. Дори напротив - при 11% безработица и нисък ръст на потреблението семейният бюджет остава свит, а желанието да се кътат „бели пари за черни дни“ изглежда съвсем логично. И докато депозитите си растат със смелите 12-13%, кредитирането и за бизнеса, и за домакинствата мъждука с едноцифрени ръстове. Всъщност най-ясния сигнал за събуждане на потреблението и истинското икономическо възстановяване не трябва да го чакаме да бъде отчетено само и единствено от НСИ, а да си проличи в данните на БНБ. Едва когато компаниите се почувстват сигурни в развитието си и се изкушат да поемат малко повече риск, като вложат пари в нови проекти – това ще покаже, че нещата са тръгнали в правилната посока.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване