08/25/11 16:40
(http://www.klassa.bg/)

Опозицията иска спешно 5 млрд. долара

Либийските бунтовници искат световните лидери спешно да размразят най-малко 5 млрд. долара от блокираните авоари на режима на Муамар Кадафи, за да могат да гарантират изплащането на заплати, поддържането на здравеопазването и други жизненоважни услуги, съобщи АП.
Това каза либийският посланик в Обединените арабски емирства Ареф Али Найед след преговори със западни и арабски пратеници. Найед, който е и говорител на бунтовническия екип за стабилизиране, обясни, че краткосрочните цели на бунтовниците са се разширили и включват проекти, като разчистване на мини и разоръжаване на цивилни. Това стана, след като във вторник премиерът на Преходния национален съвет на Либия Махмуд Джибрил поиска международна помощ в размер на 2,5 млрд. долара до края на месеца за възстановяване на северноафриканската страна от шестмесечната гражданска война. Размразяването на авоарите на режима на Кадафи, които са 160-170 млрд. долара, ще е приоритет на преходното правителство, каза още Джибрил. По думите му Преходният национален съвет ще се фокусира върху възстановяването на работата по петролните полета и терминали възможно най-бързо. Преди войната Либия произвеждаше около 1,6 млн. барела петрол дневно, припомня Ройтерс.
В същото време САЩ поискаха вчера от Съвета за сигурност на ООН разрешение да размразят 1,5 млрд. долара за бунтовниците, а по-рано британският външен министър Уилям Хейг каза, че тази седмица съветът ще гласува резолюция за деблокирането на милиарди долари замразени либийски авоари.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване