08/25/11 21:30
(http://e-vestnik.bg/)

Путин се набърка и във вътрешните работи на партиите

Владимир Путин. Снимка: сайт на премиера на РФ

Руският премиер Владимир Путин предложи задължителни първични избори за всички парламентарни партии във федерацията, но опозицията сметна това за груба намеса в дейността й. Путин лансира инициативата пред ръководството на “Общоруския народен фронт”, формиран по негова идея от управляващата партия “Единна Русия”, чийто лидер е премиерът, посочват изданията.

Според “РБК дейли”, Путин направил предложението, “вдъхновен” от приключващите първични избори на “единните” в сътрудничество с фронта, започнали през юли с цел да се излъчат кандидати за парламентарните избори през декември. Окончателната листа ще бъде одобрена на конгреса на “Единна Русия” в края на септември в Москва, припомня “Утро”.

Народният фронт - обединение на обществени организации, “не крие възторга си, тъй като по предварителни данни безпартийните получават поне 150 от 600-те места в парламентарната листа на “Единна Русия”, посочва “РБК дейли”. Успехът на дебютантите е толкова значителен, че в листата “може да влязат дори повече от 150. Може да са наистина интересни хора”, заявил Путин според “Московский комсомолец”.

“Предварителното гласуване ще стане задължително за всички партии”, убеден е официозът “Росийская газета”. Председателят на Държавната дума Борис Гризлов уточнил на вчерашното заседание, че за целта ще са необходими “малки поправки в три закона” и в партийните устави. “Ще сложим бариера пред тези, които не бива да влизат в законодателните органи”, обещал той. “Нямаме врагове, имаме опоненти; няма нужда да цепим обществото”, забелязал обаче Владимир Путин.

“Инициативата на Путин предизвика единодушно неодобрение сред партиите”, обединило опозицията, изтъква “Комерсант”. Според Сергей Неверов от ръководството на “Единна Русия”, партията заедно с Обединения народен фронт ще започне широки консултации с обществеността за предвижданите поправки в законодателството, но явно няма намерение да се консултира с опозицията, подчертава вестникът.

Изявления в този дух би трябвало “леко да шокират” не само руската комунистическа партия, “но и цялата партийна система в страната”, заявил Иван Мелников от ръководството на комунистите. Ако “вкараме такава норма в законодателството, после ще ни натрапват кого да вземем в Думата и кого не”, казал Игор Лебедев, лидер на либералдемократите в парламента. Юристите се разминават в правните оценки за инициативата на Путин, обобщава “Комерсант”.

В самите първични избори няма нищо лошо, но в условията на Русия те се превръщат в “управляем, регулируем процес”, предупреждава цитиран в статията руски правист. Ако първичните избори станат задължителни, това “по принцип ще ограничава конституционното право да избираш и да бъдеш избран” и ще може да се обжалва в съда, смята друг експерт.

“Независимая газета” определя като “основното предложение на Путин” Народният фронт да се използва и в бъдеще като терен за обсъждане на проблеми, важни за страната. С други думи, препоръчано бе да смятаме, че Народният фронт действа на постоянна основа. Премиерът не бърза да прехвърля в резерва “фронтоваците”, подбрани по време на първичните избори, коментира всекидневникът.

“Това поражда няколко въпроса. В какъв вид ще съществува занапред фронтът? Като обществена организация, движение или политическа партия?”, пише той и сравнява положението с “ажиотажа по повод формирането на кадрови резерви” от Путин и президента Дмитрий Медведев. “Къде са днес тези хора? На върха на руската власт виждаме все същите представители на елита”, констатира изданието.

Обединеният народен фронт може да бъде регистриран като политическа партия и да изиграе известна роля в кампанията за президентските избори през март 2012 г., смята Андрей Бузин - председател на Междурегионалното обединение на избирателите в Русия. “От една страна, това ще е лакмус за гражданите, проверка дали са лоялни - който не е с фронта, значи е против нас. От друга страна, да не забравяме, че рейтингът на “Единна Русия” пада и в лицето на ОНФ може да бъде формиран удобен дубльор на партията на властта”, казва Бузин ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване