08/25/11 17:46
(http://www.klassa.bg/)

Стив Джобс подаде оставка, акциите на Apple поеха надолу

Изпълнителният директор и създател на Apple Стив Джобс подаде оставка. В стола му най-вероятно ще седне дясната му ръка Тимъти Кук, предадоха световните агенции. Новината гръмна след затваряне на фондовата търговия в САЩ в сряда вечерта.
В съобщение до съвета на топмениджърите Джобс пише, че не може да ръководи компанията, без да дава мотиви за решението си. „Винаги съм казвал, че ако настъпи ден, в който аз вече няма да мога да изпълнявам задълженията си и няма да мога да оправдая очакванията като главен изпълнителен директор, веднага ще го заявя. За съжаление този ден вече е дошъл“, пише в краткото си писмо създателят на Apple. Въпреки че напуска поста главен изпълнителен директор, той ще остане председател на Борда на директорите в компанията.
Предполага се, че здравословното му състояние се е влошило. Преди 10 години му откриха рак на панкреаса, а само три години по-късно се наложи да претърпи чернодробна трансплантация. През януари Джобс отново напусна позицията си, за да се лекува, като тогава негов заместник отново беше Кук. През март отново се завърна начело на Apple, за да представи най-новите модели на iPad.
Според експерти оттеглянето на топмениджъра най-вероятно няма да се отрази на амбициозните проекти, които Apple планира за близкото бъдеще. Въпреки това има и известна доза опасения дали фирмата ще се запази като водеща творческа сила без лидера си.
Инвеститорите също са скептични. След обявяването на новината акциите на гиганта спаднаха с около 7% до 357,40 долара и бяха изтрити около 52 млрд. долара от индекса Standard & Poor’s 500. При отварянето на Уолстрийт вчера те падаха с 2%. От 1997 г. до сега акциите на дружеството добавиха над 9 хил. процента върху стойността си. Съвсем наскоро компанията за кратко успя да стане и най-голямата по пазарна капитализация, изпреварвайки ExxonMobil. Що се отнася до другите му корпоративни участия, Джобс няма намерение да напуска Борда на директорите на Walt Disney Co.
Новината за оттеглянето на директора бързо достигна и до Азия, където са базирани много от основните доставчици на компанията, както и съперниците й. Samsung Electronics, която се явява най-големият снабдител на чипове за Apple и едновременно с това и сериозен конкурент в сферата на смартфоните и таблетите, е спечелила около 3% в ранната търговия. Акциите на Sony Corp, които бяха надминати от щатския гигант в сферата на личните музикални джаджи и таблетите, също добавиха 1% към стойността си.

Каре: Епохата iJobs

Кралят подаде оставка, Apple ще оживее. Така в едно изречение може да се опише случилото се в сряда срещу четвъртък, когато официално Стив Джобс се оттегли от поста главен изпълнителен директор на компанията. Историята на Джобс е история за една легенда. Той е осиновено дете, будист според вярата си, прекарал само един семестър в колежа. В края на 70-те години с приятеля си Стив Возняк основава Apple Computer буквално от гаража на своя дом. Скоро след това на бял свят се появява първата машинка - Apple 1, но големият успех за талантите идва с Apple II. Именно той става причината компанията да заеме мястото си на ключов играч в зараждащата се индустрия на персоналните компютри. Кулминацията, която превръща Джобс в милионер, настъпва през 1980 г., когато фирмата осъществява първично публично предлагане. По-късно въпреки успеха на Мас (модел компютър), връзката му с висшето ръководство и борда се влошава. Той губи много от правомощията си и дори е уволнен през 1985 г. Но Джобс се завръща на бял кон 12 години по-късно, когато Apple купува друго негово творение - компанията NeXT. По-късно през същата година той става временен главен изпълнителен директор, а през 2000 г. думата „временен“ отпада от титлата му. ipod, iPhone, iPad са още няколко причини, с които името му ще остане завинаги в историята на модерните технологии. Джобс никога не изневерява на небрежния си стил – винаги е облечен в дънки Levi's и черно поло, и на чувството си за хумор. „Слуховете за смъртта ми са силно преувеличени“ - така той коментира съобщения на „Блумбърг“ за смъртта му. Сред любимите му фрази е: "Не можете да свържете точките, като гледате напред, можете да ги свържете само гледайки назад." Този съвет той дава на студентите от Станфорд при дипломирането им преди години. 15-минутната си реч завършва с думите „Останете си гладни! Останете си глупави! И аз винаги съм си пожелавал същото.“
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване