08/28/11 18:01
(http://www.klassa.bg/)

Бизнес климатът леко се подобрява през август

Бизнес климатът през август се подобрява с 1,1 пункта спрямо юли. За да се достигне обаче дългосрочното средно равнище, все още остават 8,8 пункта, показват данни на НСИ. Бизнес климатът в промишлеността и търговията върви нагоре през август, докато в строителството и услугите продължава да се влошава, като това се случва в един от най-силните месеци на годината за тези два сектора.
Търговията на дребно продължава да е най-добре представящият се сектор, като бизнес климатът нараства с 10,8 пункта през август спрямо юли. Така за първи път след края на 2008 г. показателят надхвърля дългосрочната си средна стойност с 0,3 пункта, отбелязва НСИ. Търговците имат повишен оптимизъм за продажбите, както и на поръчките към доставчиците през следващите три месеца. В промишлеността подобрението е с 2 пункта, като има оптимизъм за текущото състояние на компаниите.
Обратна обаче е тенденцията при строителния бранш. След плахия оптимизъм на строителите през юли очакванията им отново се влошават със спад от 5,7 пункта. Несигурната икономическа среда и финансовите проблеми са основните причини, които затрудняват развитието на сектора. От НСИ отчитат като положителен момент намаляването на закъсненията с плащанията. Бизнес климатът в сектора на услугите пък намалява с 3,2 пункта през август спрямо месец по-рано.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване