08/28/11 15:07
(http://www.klassa.bg/)

Държавните енергийни дружества са с 200 млн. по-висока печалба

Около 2,3 млрд. лева произвеждат годишно хората, работещи в миннодобивната промишленост. Възнагражденията на миньорите са добри, особено в предприятията, които се управляват грамотно. Ако не управляваш добре това, което имаш, и Господ не може да ти помогне.
Държавните енергийни дружества са отчели с 200 млн. лв. по-висока печалба за първите шест месеца на тази година спрямо същия период на миналата. Това е постигнато при повишение на цените на тока с по-бавни темпове от инфлацията. Така компаниите даже подобряват постигнатия ръст на печалбата си през 2010 г. Освен това България пести ток за 570 млн. лв. годишно. Става въпрос за намаленото крайно потребление от 3%, което беше заложено за периода 2008-2010 г. и което даже успяхме да преизпълним, както показаха наскоро данните на Агенцията за енергийна ефективност.

Трябва да развиваме иновативни производства

България трябва да разчита на отраслите, развиващи високи технологии и използващи иновации. Те биха устояли дори на втора вълна на икономическата криза. Това е напълно възможно, тъй като страната се влияе от световните процеси. Сега положението за световната икономика изглежда по-малко добро, отколкото преди няколко седмици, но всички европейски лидери правят всичко възможно да не се допусне ново влошаване на икономическата ситуация. Ако това все пак стане, ние няма как да останем изолирани.
България е страна с изключително отворена икономика. Износът формира 45% от брутния вътрешен продукт на страната. Даже в период на криза отраслите, разчитащи на високи технологии, се справят добре.
Ние вече видяхме в каква форма е икономиката, видяхме и хубавите, и не толкова силните й страни. Видяхме, че дори в период на криза отраслите, които създават стойност, които използват интелектуален труд, а не само ръчен труд и ресурси, се справят добре. Дори в последните 2 години на криза именно отраслите, които са средно- и високотехнологични, с висок компонент на иновации в стойността на продукцията си се справиха добре и увеличаваха износа си. И на това трябва да разчитаме и в бъдеще.

Новите технологии са безопасни

Технологиите, включително за проучване на шистов газ, се развиват и това, което преди години е било невъзможно, вече е възможно. Това, което преди години е било опасно, сега вече е безопасно. Според мен трябва да си супербезотговорен политик, ако априори зачеркваш нещо. За разлика от другия подход, който се опитвам да прилагам аз, да разберем какво имаме и със спазването на всички процедури на законодателството да преценим. Това правителство няма да мине през законите в страната, екологичните стандарти и природата на България, за да се впусне в проекти авантюри. Даваме си ясна сметка, че добивът на шистов газ може да създаде риск, ако не се спазват правилата. Процесът на проучване може да продължи около година. Екологична оценка се прави тогава, когато е ясно местонахождението на сондажите, а удостоверение за търговско откритие се издава само след изготвяне на оценка за въздействието върху околната среда.
Прогнозните обеми за шистов газ в България изглеждат обещаващо. Затова е важно да проверим дали можем да разчитаме на такъв ресурс, разбира се, при спазване на най-високи екологични норми. В момента проучвания за шистов газ се правят в Австрия, Германия, Унгария, Ирландия, Полша и Швеция. Никой от нас не смята, че тези държави нехаят за екологията и гражданите.
Ние ще бъдем крайно безотговорни, ако дори не проучим какво имаме и какво може да ни донесе то. И нека да напомня, че приходите от концесионните такси се разпределят благодарение на промените в Закона за подземните богатства, които ние приехме преди няколко месеца, вече в съотношение 50 на 50, т.е. половината отива в държавата, половината в общинските бюджети там, където се получава добивът.
Нашето правителство се старае да създаде условия за разработване на всички богатства в България, ако те, разбира се, могат да се експлоатират безопасно.

*Пред БНР и БНТ
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване