08/28/11 18:17
(http://www.klassa.bg/)

Кристин Лагард: Без рекапитализация на банките не можем да спрем кризата

Световните лидери трябва да предприемат координирани действия, за да не допуснат нова спирала на икономическата рецесия. Европейските банки от своя страна трябва да преминат към рекапитализация. Тези препоръки отправи ръководителят на МВФ Кристин Лагард по време на срещата на Федералния резерв в края на миналата седмица. Макар че рисковете се увеличават и трябва да се вземат спешни мерки за избягване на рецесията, все пак още има път към възстановяването, посочи директорът на фонда.
„Лесно можем да видим разрастване на икономическите слабости към икономики в сърцевината на еврозоната и дори засилваща се ликвидна криза“, посочи още Лагард.
По думите й рекапитализацията на европейските банки е от съществено значение за прекъсване на дълговата зараза. Тя трябва да се осъществи по частни канали, но може да бъде използван и спасителният фонд за еврозоната. „Случилото се през това лято показва, че ние сме в опасна нова фаза. Рискуваме да станем свидетели на дестабилизация на и без това крехкия процес на възстановяване. Затова трябва да действаме сега", призова Лагард.
В същото време не трябва да се набляга на извънредни мерки за икономии, тъй като това може да застраши цялата световна икономика, лишавайки я от положителна динамика.
В петък новоизбраният директор на фонда разговаря за първи път с президента на САЩ Барак Обама и обсъдиха състоянието на световната икономика. Те са се обединили около мнението, че е необходимо да се насърчат икономическият растеж и създаването на нови работни места. Те са се съгласили също, че е важно развиващи се икономики, като Китай, да бъдат насърчавани да базират икономическия си растеж на вътрешното потребление вместо на износа към САЩ.
На срещата на централните банки говори и председателят на Управителния съвет на Управлението за федерален резерв на САЩ Бен Бернанке. Изказването му се чакаше с огромен интерес от пазарите, но така и не даде нужната конкретика за политиката на централния резерв. Бернанке посочи, че очаква умереното възстановяване да се засили, а централната банка има инструменти за стимулиране на икономиката. Шефът на Фед не обяви нови стимули за подкрепа на икономиката, като заяви, че Фед ще има двудневна среща през септември, на която да се обсъди прилагането на допълнителни парични стимули. Засега обаче резервът няма да печата пари, посочи Бернанке, цитиран от Ройтерс.
Веднага след изказването му Уолстрийт тръгна със спадове. Също толкова уклончив бе и шефът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише. В речта си дори не засегна кризата с дълга в еврозоната, както очакваха участниците във форума. Вместо това Трише наблегна на необходимостта политиката на централните банки да се гради "в зависимост от създалата се ситуация". На срещата на Фед присъства и гуверньорът на БНБ Иван Искров.


Еврозоната ще преодолее кризата до 2014 г.

Еврозоната ще преодолее кризата до 2-3 години, ако страните предприемат реформи, за да сложат в ред финансите си. Това заяви ръководителят на Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС) Клаус Реглинг в интервю за немското списание „Шпигел“.
Той категорично отхвърли възможността валутният съюз да се разпадне. И по-слабите, и по-силните държави имат общ интерес да запазят еврозоната цяла. По думите му ситуацията се подобрява, като дори е по-добра от тази зад Океана. "Американският дефицит например е три пъти по-висок от този на еврозоната", посочва Реглинг.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване