08/28/11 18:19
(http://www.klassa.bg/)

Спад в намеренията за ползване на кредити

Все по-малко българи възнамеряват да ползват кредити или да взимат стоки на лизинг в близко бъдеще. Данните са от последното национално представително проучване на ББСС „Галъп интернешънъл”, проведено по поръчка на вестник „Класа”.
Несигурността на трудовия пазар като следствие от икономическата криза доведе до сериозно намаление в ползването на потребителски кредити и изплащане на лизинг – и заради по-затегнатите условия на банките за одобрение на кандидатите, и заради опасенията на самите потребители дали ще са в състояние да изплащат вноските си. Като допълнение към притесненията на българите, а и на финансовите институции идват новините за ръст на дела на лошите вземания, които бяха разпространени от медиите буквално преди дни.
Данните от проучването показват стабилно движение надолу и на дела на хората, които понастоящем изплащат кредити и стоки на лизинг, и на дела на хората, които планират да кандидатстват за заем в близко бъдеще.
През 2008 година, малко преди началото на икономическата криза в България, всеки четвърти пълнолетен българин заявяваше, че или лично, или семейството му има заем от финансова институция. Този процент е в постоянен спад в последните 3 години и днес достига най-ниската си стойност – 15%. Откриваме повече клиенти на кредитните институции сред по-платежоспособните – хората със средни и над средните доходи, висшистите, модерните българи (които говорят чужди езици, пътуват и използват интернет редовно).
Отчитаме спад и при ползването на услугата стока на изплащане. Преди началото на икономическата криза ползването на лизинг ставаше все по-популярна практика поради удобството си и невисоките лихви. Кризата обаче не подмина и този аспект от потребителското поведение – делът на българите, които са закупили нещо на лизинг, е двойно по-нисък от измереното през 2008 г. – 5%.
Въпреки сигналите за започнало стабилизиране на икономическата обстановка в страната намеренията на българите за ползване на кредити са на най-ниско ниво от последните години насам. На практика почти незначителни проценти от населението планират в следващите шест месеца да кандидатстват за финансиране – или чрез потребителски или друг вид кредит, или чрез лизинг. Ако през 2008 г. 7% са имали намерения да изтеглят заем, днес този дял спада на 1%.Трима на сто пък заявяват, че възнамеряват да закупят стока на лизинг в следващата половин година.
Малко по-високи намерения за взимане на кредит откриваме сред жителите на столицата, висшистите, работещите на пълна заетост и българите с доходи над средните за страната. И все пак делът на възнамеряващите да вземат заем дори сред тези групи от населението не надвишава 4% при средно за страната 1%.



Изследването е проведено през първите десет дни на август, национално представително е и обхваща 1011 избиратели чрез пряко интервю по домовете. Един процент от извадката отговаря на 58 хиляди души, максималното стандартно статистическо отклонение при 50-процентните дялове е ±3%. Методиката е сравнима с всички ежемесечни редовни сондажи на „Галъп интернешънъл” в България от 1992 година.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване