08/28/11 16:52
(http://www.klassa.bg/)

Турция изгуби доверието си в Асад

Турският президент Абдулах Гюл заяви, че страната му е загубила доверие в сирийската администрация.
В интервю за Анадолската агенция Гюл обяви, че Анкара е направила политически инвестиции в Сирия през последните години, защото е имала добрата воля да помогне за трансформацията на своята съседка. Турският държавен глава обясни, че следи всеки ден развитието на ситуацията в Сирия още от първия ден на събитията и че се чувства много натъжен от случващото се. Според последни данни 6802 сирийски граждани са потърсили убежище в Турция от началото на антиправителствените протести в страната през март, а Анкара е похарчила близо 7,5 млн. долара, за да предостави подслон, храна и медицинска помощ на сирийските бежанци.
В същото време в покрайнините на Дамаск избухна престрелка между силите на сирийския президент Башар Асад и дезертирали войници, които отказали да стрелят по продемократични демонстранти, съобщи Ройтерс. Според местни жители десетки войници са избягали, след като силите на Асад започнали да стрелят по множество протестиращи в предградието „Хараста“, за да не им позволят да стигнат до столицата. Това е първото съобщение за дезертьорство около столицата, където са базирани основните сили на Асад. Сирийските власти многократно отричаха, че има подобни случаи в армията.
САЩ и Израел следят отблизо събитията в Сирия и ситуацията с оръжията за масово унищожение, с които режимът на Асад според тях разполага, съобщи „Уолстрийт джърнъл“. Вашингтон и Тел Авив се опасяват, че терористи могат да се възползват от бунта срещу сирийския президент и да се сдобият с химически оръжия и ракети с далечен обсег. Според американското разузнаване сирийската програма за неконвенционални оръжия включва значителни запаси от иприт (токсичен газ), VX (нервнопаралитичен газ) и зарин, както и ракетните системи, с които да ги използват.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване