08/28/11 14:09
(http://www.klassa.bg/)

Хелиев балон ще разхожда туристи в стратосферата

Хелиев балон, който ще може да достига земната стратосфера, ще дава на хората възможността да станат „космически туристи“, съобщи „Дейли телеграф“.
Балонът, наречен Bloon, може да достигне височина от 36 км, давайки на намиращите се в него хора възможността да наблюдават заоблеността на Земята под тях и тъмнината в Космоса над тях. „Почти космическото“ приключение ще струва на всеки турист 100 000 евро и ще продължава около пет часа. Кабината, която ще разполага с четири пътнически места и две за пилотите, ще бъде прикрепена към огромен балон с диаметър 129 метра. Условията в кабината ще бъдат достатъчно комфортни, за да не се налага туристите да носят специална екипировка. Самата разходка над Земята ще продължава три часа, след което ще започва спускането. Кабината ще се връща на Земята с помощта на парашут. Тя може да се придвижи на 40 км във всяка посока и да бъде направлявана безопасно към точно определено място за кацане.
Идеята за балона хрумнала на испанския предприемач Хосе Мариано Лопес-Урдиалес, докато разговарял с баща си, който е астроном. До момента той е провел пет тестови полета на височина от 33 км – три пъти повече от височината, на която летят самолетите. 33-годишният испанец се очаква да проведе първата мисия с туристи на борда през 2013 г.
„Разходката в земната стратосфера с балон е много по-евтина, отколкото с ракета. Времето, прекарано горе, е много повече, а и липсва шумът от двигателя“, обясни предприемачът.
„Планираме да провеждаме всеки полет така, че пътниците да могат да виждат изгрева. Това ще е незабравимо изживяване – хората ще могат да видят звездите през деня, а Слънцето ще изглежда съвсем различно. На такава височина човек си припомня, че живее на планета и е част от нещо много по-голямо“, убеден е Лопес-Урдиалес. Според него много хора биха предприели това приключение и то ще бъде много полезно за човешкия опит.
Пътниците ще преминават през двудневна подготовка по безопасност и дори ще могат да похапват любимата си храна на борда на балона. Испанският предприемач води преговори с властите на няколко страни, откъдето балонът би могъл да потегля, но според него Испания е най-вероятният кандидат заради подходящите метеорологични условия.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване