08/29/11 14:56
(http://www.klassa.bg/)

Tableau vivant на "Фотоваканция 2011"

В северния черноморски курорт Албена от 3 до 11 септември за седемнадесети път ще се проведе традиционната среща „Фотоваканция 2011” с подкрепата на фондация „Америка за България“. Специални гости ще бъдат Лаурън Рандолф и нейният колега Райън Шуд, които ще се представят пред българската публика със самостоятелни изложби. На 4 и 5 септември фотографите от Лос Анджелис ще ръководят семинара tableau vivant, като през първия ден ще се проведе теоретичната му част, а на следващия - практическата, съобщи сайтът на фотосрещата. Лаурън Рандолф е 26-годишна и се занимава с портретна фотография. Позната е и с псевдонима lauren lemon. Работи за различни списания, сайтове и търговски марки. Показвала е своето изкуство в редица изложби, а само през тази година е отличена с три награди - Mashable, ADCD Annual Show и Photoboite 30 Under 30. Младата американка казва, че е съсредоточила усилията си основно в областта на портрета, а фотографията й е в документален стил, като по този начин тя се опитва да улови различни моменти от всекидневието си, за които по-късно да си спомня. Фотографката споделя, че винаги се е вълнувала от снимането. Преди две години тя издаде албума 365 In 2009 с автопортрети, които си е правила всеки ден на годината. С фотографиите си Лаурън Рандолф показва своето недвусмислено отношение към мига, онази незабележима частица време, която обаче е неотменим фрагмент от Вечността. Райън Шуд е 32-годишен. Носител е на много награди от престижни конкурси и издания от цял свят. За него организаторите на „Фотоваканция” пишат: „Ако повечето снимки казват хиляда думи, то неговото портфолио струва цяла библиотека. Всяко негово изображение е внимателно планирано и прецизно изпълнено, като фотографът комбинира остроумие, настроение и хумор във визуално сложни истории...
Tableau vivant е направление във визуалните изкуства, чието най-близко значение е „жива картина” (фр. tableaux vivants), а първите му образци се появяват в края на XVIII в. За негов създател се смята... авторката на сантиментални романи графиня Дьо Жанлис По времето, когато е възпитателка на децата на Орлеанския херцог, сред които е и бъдещият крал на Франция Луи Филип I, тя трябвало да използва различни изображения на художниците Жан-Луи Давид и Жан-Батист Изабe. При обучението на децата младата дама решава да онагледи уроците по изобразително изкуство с помощта на първообраза на прожекционния апарат - Laterna magica, както и с популярния тогава „домашен театър”, в който професионални актьори възпроизвеждали различни антични статуи и класически картини. Този метод й бил „подсказан” от спектаклите на очарователната лейди Хамилтън, прочула се освен с големия си артистичен талант, но и като любовница на адмирал Нелсън. В началото на миналия век tableau vivant се превръща в истинска сензация, тъй като в повечето случаи моделите, които участват в композициите, били... голи.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване