08/29/11 18:36
(http://www.klassa.bg/)

Георги Първанов: Връщането ми в БСП ще укрепи партията

Президентът Георги Първанов заяви вчера в Криводол, че връщането му в БСП след края на мандата му ще укрепи партията и ще я отвори към нови коалиционни партньори. В малкото градче до Враца президентът разговаря с кмета Николай Иванов и се срещна с граждани и симпатизанти.
Държавният глава уточни още, че не се стреми към партийни постове, и определи като „нелепи“ медийните публикации, че ще закрива БСП и ще прави български ПАСОК, предаде БНР.
„Струва ми се, че това го е измислил някой, който до онзиден е бил на почивка в Гърция. Смятам това за много нелепо. Подобни подозрения имаше още през 1997-1998 година, когато правих „Нова левица“, когато правих Коалиция за България. Моето връщане в БСП би било един морален жест, един жест към всички онези хора, с които съм работил, и надявам се, ще е нещо, което ще укрепи, ще засили партията, ще я отвори към нови и силни коалиционни партньори, реални партньори. Аз самият за постове не се стремя, а конкуренция, лидерска, сигурно ще има“, заяви Георги Първанов.
Както е известно, Първанов замрази членството си в столетницата, на която беше и лидер, след като спечели първия си президентски мандат. Тогава обаче той обеща на симпатизантите на БСП, че сърцето му „винаги ще остане в ляво“.
Държавният глава коментира и предизборното мото на ГЕРБ „Градим България“, което официално бе обявено в неделя от шефа на предизборния щаб на управляващата партия Цветан Цветанов.
„Това звучи респектиращо, но е по-малко въздействащо от бригадирския лозунг „Строим за родината“. На мен онова, старото, ми действаше по-въздействащо“, каза Георги Първанов. Той допълни, че не очаква „сътресения“ след обявяването на кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ, която ще бъде огласена тази неделя, на 4 септември.
Георги Първанов за пореден път се обяви и за минимални корекции на президентските правомощия. Той лаконично попита: „Дали ни трябва един церемониалмайстор, един протоколен президент, или ни трябва един силен, действен президент, да е в състояние да се захване с всеки един проблем, който възниква в държавата.“
„Аз съм за това да има минимални корекции на президентските правомощия относно начина, по който се преодолява ветото. Досегашният начин е недостатъчен. Автоматично, механично обществото прегласува един или друг закон, но не искам да вървим в тази плоскост към това внушение, към това очакване и идея за президентска република. Силната ръка беше много компрометирана в последните две години. Силата на управлението е в знанието, а не в това да тропаш и да плашиш противника си“, коментира още Първанов.
По-късно вечерта президентът посети Враца, като обяви, че именно там ще започне отчета си за двата си управленски мандата.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване