08/29/11 16:55
(http://www.klassa.bg/)

Ерик Шмид осъди британската образователна система

Шефът на американския интернет гигант “Гугъл” Ерик Шмид подложи на унищожителна критика образователната система на Великобритания и подчерта, че страната не е могла да се възползва от рекордните иновационни достижения в науката и техниката.
В Единбург, по време на медийния международен фестивал, Ерик Шмид порица и пасивността на властите по отношение на развиването на хуманитарните науки и атакува появата на два лагера в системата на образованието, всеки от които по думите му напада противника си ожесточено, което противоборство руши системата.
Ерик Шмид заяви: "През изминалия век Обединеното кралство спря отглеждането на универсални мислители – даровити хора, които да се развиват във всички области на познанието, включително и в областта на изкуството. Ние сме длъжни да поставим изкуството и науката на еднаква основа.“
Технологичният ветеран, който се присъедини към Google преди едно десетилетие, за да помогне на основателите Лари Пейдж и Сергей Брин да изградят компанията, подчерта, че Великобритания трябва да си припомни "славните дни" на Викторианската ера.
"Това беше време, когато едни и същи хора пишеха поезия и строяха мостове", каза той. "Луис Карол не просто е написал една от класическите приказки на всички времена Той също така е бил преподавател по математика в Оксфорд. Джеймс Кларк Максуел описва Айнщайн като един от най-добрите физици след времето на Нютон - но той също така е бил доста търсен и четен поет", посочи президентът на „Гугъл“.
Коментарите на Шмид следват и изразеното становище на Стив Джобс, ексглавен изпълнителен директор на технологичния гигант Apple, пред „Ню Йорк таймс“: "Макинтош“ се оказа толкова добър продукт, защото хората, които работеха за проекта, бяха музиканти, художници, поети и историци, които също така се оказаха отлични компютърни учени.“
Ерик Шмид отдаде дължимото на постигнатите рекордни достижения от Великобритания по отношение на иновациите, като въпреки това той подчерта, че кралството не е успяло да изгради лидерски позиции на индустрията или успешното трансформиране на идеите от чертожната дъска до внедряването им. Той посочи, че тенденцията на износ на технологии и практиката британски изобретения и патенти да се продават веднага на чуждестранни компании трябва да бъде незабавно преустановена.
Страната, в която е изобретен компютърът, днес е загърбила това голямо наследство и стратегическо оръжие , като в школата днес не се преподава програмиране. „Бях поразен, след като узнах, че науката и устройството на компютрите не се изучава като стандарт в училищата в Обединеното кралство", констатира Ерик Шмид. " ИТ учебните планове се фокусират съвсем повърхностно само върху това, как да се използва софтуерът, но не се дава информация на подрастващите за това, как той е направен и работи.“
Затова той призова творческия бизнес във Великобритания, ако иска да просперира в света на дигиталните технологии, да създаде и да разполага с повече кадри, които разбират всички аспекти от интегрирането в него.
Google TV, която позволява на потребителите да осъществяват търсене в интернет чрез новото поколение телевизори, закачени за глобалната мрежа, ще стартира в Европа в началото на следващата година, като дебютът се очаква първо в Обединеното кралство. "Продуктът вече е достъпен в Америка, макар че продажбите все още не са оптимистични“, призна Шмид.
По думите му Google TV не заплашват радио- и телевизионните оператори, а напротив - ще им даде възможност да експериментират с нови формати онлайн. Шмид защити приноса на компанията му към телевизионната индустрия, като посочи, че са инвестирани милиарди долари в ИТ инфраструктурата, която медийните компании използват.
От Google също така обявиха, че ще финансират нов курс за онлайн производство и разпространение на Националното филмово и телевизионно училище в Лондон в продължение на три години.
От Единбургския MediaGuardian International TV Festival 2011 дойде новината, огласена от творческия директор на BBC Vision – Пат Йънг, че „Би Би Си корпорация“ продължава да свива разходите си, като вече са достигнати съкращения на близо 16% от оперативните разходи в рамките на бюджетите за програми и съдържание. Предстои още 8% да бъдат икономисани от оптимизация, преструктуриране и реорганизация, заяви Марк Томпсън.
Би Би Си планира да предава финалите на олимпийските игри в Лондон, сред които са и 100-метровото бягане, в 3D формат, а така също вече изпробва „супер хай визия“ - новата технология, която според корпорацията 16 пъти превъзхожда параметрите на качеството на HDTV. Ще бъдат поставени 15- метрови екрани, така че феновете да имат възможността да наблюдават изображението от всички точки на трибуните.
Супер хай вижън екрани ще бъдат поставени още и върху сградата на Би Би Си в Шотландия - Pacific Quay в Глазгоу, Broadcasting House в London и Националния медия музей в Брадфорд по време на провеждането на XXX Летни олимпийски игри, които ще се проведат в Лондон през 2012 г.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване