08/29/11 16:35
(http://www.klassa.bg/)

Кадафи възнамерявал да се обяви за цар

Режимът на Муамар Кадафи тайно планирал да обяви лидера на джамахирията за цар веднага щом неговите сили се справят с опозиционните бунтове, разкрива официален документ, цитиран от „Дейли телеграф“.
Документът, намерен в офиса на либийския премиер, описва плановете за „справяне с враговете на великата джамахирия“, включително и предложение за обявяване на монархия. Стратегията от осем точки с дата 15 юли описва програма за мобилизиране на либийските племена в опит за възстановяване на контрола над страната. По същото време либийски официални представители призоваваха за прекратяване на огъня и твърдяха, че са ангажирани с пътната карта на Африканския съюз за възстановяване на мира, припомня изданието. В действителност приближените на Кадафи са планирали отново да превърнат Либия в племенна държава, ръководена от семейството на Полковника.
„В подходящ момент всички племенни лидери и високопоставени лица ще се съберат и ще приветстват Кадафи като цар или император“, се посочва в документа. Подобен план би позволил на 69-годишния лидер да предаде властта на един от своите седем синове съгласно конституционна рамка.
Кадафи не заемаше официален пост в либийската държава и винаги е бил споменаван като „братски лидер“ и „водач на революцията“, а Великата социалистическа народна либийска арабска джамахирия подкрепяше антимонархическите движения по целия свят, припомня вестникът.
Полковник Кадафи все още представлява опасност за Либия и за света, каза вчера председателят на либийския Преходен национален съвет Мустафа Абдел Джалил, цитиран от Би Би Си. На среща на представители на отбраната в Доха Джалил призова НАТО и другите съюзници да не спират подкрепата си за бунтовниците. Мисията на НАТО официално продължава до края на септември, когато ще бъде преразгледана на среща на страните членки, припомня Би Би Си.
В същото време бунтовниците, които контролират почти цяла Либия, превзеха град Нофилия по пътя към родния град на Кадафи Сирт. Полковникът продължава да е в неизвестност, след като бунтовниците щурмуваха Триполи и превзеха резиденцията му миналата седмица. Те обявиха, че водят преговори с племенните лидери на Сирт за избягване на кръвопролитията, но досега не са постигнали успех.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване