08/29/11 18:33
(http://www.klassa.bg/)

Милиони американци остават още седмици на тъмно

Възстановяването на електрозахранването на милиони жители на САЩ след урагана „Айрин“ може да отнеме седмици, съобщи АП.
Шест милиона американци от Фоли Бийч, Южна Калифорния, до Портланд, Мейн, останаха на тъмно. Възстановяването на електрозахранването ще представлява огромна работа за екипите на компаниите за енергоснабдяване по Източното крайбрежие. „Айрин“ откъсна електропроводи и нанесе щети на важни съоръжения край електроцентрали в района. Ураганът наводни крайбрежните региони, потопи електростанции и застраши подземните електропреносни мрежи.
„Целият регион е на тъмно“, така обобщи ситуацията Тереза Гилбърт от Connecticut Light & Power. “Айрин“ спря тока на половината от 1,2 милиона потребители на компанията в неделя – най-тежката авария в историята на Кънектикът. По думите на Гилбърт възстановяването на тока на 477 000 потребители през 1985 г., когато вилня ураганът „Глория“, е отнело две седмици.
В някои райони като Манхатън щетите от стихията през почивните дни са ограничени, но в други възстановяването може да отнеме цели дни или дори седмици, смятат експерти. Спирането на тока поставя в особено тежко положение възрастните и хората със здравословни проблеми, които разчитат на комуналните услуги. Електрозахранването е особено важно за диабетиците, които трябва да държат инсулина си на хладно, и за инвалидите, чиито колички работят с батерии.
Компаниите уверяват, че ще се опитат да възстановят първо най-жизненоважните услуги. Преди да започнат обаче, служителите им трябва да прегледат щетите в район от хиляди квадратни километра, за да установят какви са пораженията. Те смятат да се заемат първо с части от системите, които могат да възстановят тока за най-много потребители наведнъж, като магистрални електропроводи, които захранват цели окръзи. След това се очаква да започне работата по съоръженията, захранващи отделните квартали.
“Възстановяването ще отнеме няколко дни, поне в най-засегнатите региони“, каза Майк Хюс, говорител на компанията Progress Energy в Северна Каролина, която обслужва 3,1 милиона потребители.
Във Вирджиния „Айрин“ остави без ток повече от 300 жизненоважни съоръжения, включително болници, центрове за спешни случаи и пожарни. Компаниите в Пенсилвания, Северна Каролина, Вирджиния и Мериленд обявиха, че са възстановили електрозахранването на над 1,3 милиона потребители от неделя следобед.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване