08/30/11 15:42
(http://www.klassa.bg/)

80,5 млн. лева ще бъдат осигурени за студентско кредитиране през 2012 г.

В момента има Закон за студентското кредитиране, който е с близо тригодишна давност. Бяха направени изменения и допълнения към него, като беше необходимо държавата да застане с гаранция от 40,5 млн. лева, за да стартира кредитирането. За 2012 г. са определени 80,5 млн. лева за гаранция. Имаме бавно раздвижване на пластовете. То е свързано с отношението на живеещите в България и нашето отношение към банките и кредитите, но така или иначе тази система започна да работи.
Студентското кредитиране в България,

независимо че сме в криза, предлага много добри условия

за нашите студенти, включително бонуси, свързани с раждане, осиновяване и отглеждане на дете, държавата поема остатъчната сума. Имаме два договора с банка ДСК и Райфайзенбанк, сега подписваме договор и с колегите от „Алианц България“.
Един от основните инструменти за осигуряване на широк и равен достъп до висшето образование е студентското кредитиране. Така че полагаме една наистина добра основа. Лихвата, която ще се плаща от студентите, е в размер на 7%. За миналата година от кредитите са се възползвали 4825 студенти, а сумата, която е използвана, е над 20 млн. лева.
Когато стартира студентското кредитиране, по-големият брой студенти, които взеха кредити, бяха от частните университети и не защото там е прекалено скъпо в сравнение с държавните - тук става дума за настройка преди всичко.

Един от инструментите за задържането на младите хора

в страната е разширяването на тази система със студентското кредитиране. Това е един доста добър инструмент и аз вярвам, че в близките години броят на младите хора, които ще взимат студентски кредити, ще се увеличава.
Общото мнение на различни анализатори е, че когато студентите са ангажирани и носят отговорност за своето обучение, което става и чрез вземането на кредит, смята се, че изтичането на млади хора от България ще бъде ограничено. Колкото по-скъпо е обучението по дадено професионално направление, толкова по-готови са студентите да вземат кредит. По-висок процент на взелите кредити са студенти от специалности като медицина, дентална медицина, фармация и др.
По отношение на ремонтите в училищата мога да кажа, че всичко върви според графика. Учебната година ще бъде като всяка друга. Първокласниците тази година са над 61 хил. Тук имаме голям проблем. Има повече родени деца, които трябва да бъдат сега в първи клас, но не са записани, като окончателното число е 15 септември за записванията. Засега сме като предишни години, като до момента цифрите сочат, че първокласниците са с над 2 хил. по-малко, но това е по данни от юли. Това поставя следващия въпрос, който вървеше, когато имаше дискусии около обучението на 5-годишните.

Няма друг начин, ако няма строгост на закона

да принудим родители от определени слоеве да пращат децата си на училище. Когато ние пледирахме за по-строги санкции, една част от българската общественост казваше, че тези хора са бедни и няма как да си плащат глобите. Ами няма да си плащат глобите, а ще си пращат децата на училище. За разлика от кривата на висшето образование тук имаме статистика, че са се родили деца и ще се попълват класовете през годините. Нашите очаквания са с мерките, които въвежда правителството, да имаме все по-голям обхват. От гледна точка на отпадащите от образователната система те намаляват и това се отбелязва и от външни наблюдатели. Така или иначе аз не съм доволен дори едно дете да се скита по улицата и да диша лепило или да мие коли, не е негова работа това. Винаги когато има някакъв форум, казвам, че един родител, когато не пуска детето си на училище, върши престъпление спрямо неговия живот и това трябва да бъде санкциониран много строго. Тук не става дума само за финансови мерки, тук става дума и за обществен натиск, както и постоянно да се повтаря това, че успехът на всеки в неговия живот зависи от това, какви усилия полага, за да бъде по-образован. Имаме готовност и за целодневното обучение за втори клас.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване