08/30/11 18:21
(http://www.klassa.bg/)

93% от бизнеса искат държавните служители да внасят лични осигуровки

93% от бизнеса искат държавните служители да внасят лични осигурителни вноски. Това показва допитване сред работодателите, направено от Българската стопанска камара, резултатите от което бяха съобщени вчера. Едва 6 на сто от запитаните са против, а само 1% се затрудняват да отговорят.
„Анкетното проучване категорично потвърждава състоятелността на направеното от БСК предложение за реформа в пенсионното осигуряване, така че всички осигурени лица да имат действително солидарно участие в социалноосигурителната система“, коментираха от организацията.
Допитването сред работодателите е по повод пакета от мерки за промени в пенсионната система, които БСК представи на 15 август т.г. Част от предложенията засягаха осигурителните вноски на администрацията, както и на подлежащите на ранно пенсиониране - служителите на МВР, МО и правораздавателната система. В момента те се плащат изцяло от държавния бюджет за разлика от частния сектор, където се разпределят между работодател и работник в съотношение 60 към 40.
Заетите в частния сектор внасят в НОИ и лични осигурителни вноски, които работодателят им удържа от заплатата, припомниха от БСК.
От работодателската организация предлагат осигуровките на държавните служители да се поемат не от републиканския бюджет, а от бюджетите на съответните ведомства. „Това ще ги дисциплинира и ще стане доста по-ясно кое ведомство колко струва на данъкоплатеца“, мотивират се от БСК. Те настояват още сумите да се превеждат в НОИ всеки месец, както правят частните работодатели. „В противен случай да дължат наказателни лихви, както е по закон за всички“, настояват от организацията.
В момента държавата внася в НОИ веднъж на три месеца трансфер с дължимите осигуровки, включително и личните вноски.
При представянето на идеите си преди дни изпълнителният председател на БСК Божидар Данев коментира, че увеличението на заплатите на служителите на МВР, МО и правосъдната система може да е 12 на сто, за да не намалеят доходите на хората. Еднократният ръст на заплатите трябва да се поеме от бюджета на съответното ведомство.
Според БСК от предлаганите мерки бюджетът няма да увеличи разходите си. Освен това заетите в обществения сектор ще запазят доходите си, ведомствата ще бъдат дисциплинирани и ще излязат на светло реалните им разходи. Също така от организацията смятат, че така НОИ ще получава редовно приходи от личните осигуровки на държавните служители, а и субсидията на държавата към бюджета на НОИ ще се намали чувствително. „Така пенсионната система ще се стабилизира, разбира се, ако се приложат и предложенията по отношение на МВР, МО и МП“, коментираха от БСК.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване