08/30/11 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

Ал Каида - ударена, но не унищожена

ДПА

Барак Обама обявява смъртта на Осама бин Ладен. Снимка: от тв екрана

Неспособността на Ал Каида да удари САЩ през десетте години след атентатите от 11 септември показва, че войната срещу тероризма е дала резултат, макар американското правителство все още се се опитва да повиши ефикасността на контратерористичните си действия. Водената от САЩ международна война срещу тероризма отслаби достатъчно организацията на Осама бин Ладен в последните години, която през последните години така и не можа да извърши нов удар, съизмерим с нападенията през септември от 2001 г. или да организира голям атентат срещу обекти на Запад .

“Очевидно правим нещо правилно”, казва Джон Пайк, анализатор към организацията “Глобъл секюрити”, базирана близо до Вашингтон. “Ликвидирахме Бин Ладен, нямаше някакъв значим - определено не и грандиозен - атентат срещу Америка след 11 септември, както и вече шест години не е имало големи нападения.” Основната цел на Бин Ладен бяха атентатите срещу Запада. Последните два големи удара бяха в Мадрид през 2004 г. и в Лондон през 2005 г.

След 11 септември 2001 г. тогавашният президент Джордж Буш нареди да бъде извършено най-голямото преструктуриране в сферата на сигурността от Втората световна война насам. Той създаде Министерството на вътрешната сигурност с цел да се повиши сигурността вътре в страната. Буш също така създаде и поста “директор на националното разузнаване”, който да координира работата на повече от дузина разузнавателни служби. Неспособността да се обменя информация между правителствени агенции бе отчетена като основна причина за провала при засичането и предотвратяването на атентатите през 2001 г., които отнеха живота на близо 3000 души.

Макар че бе отбелязан напредък в подобряването на обмена на информация, той все още е далеч от необходимото, за да се чувства страната сигурна, казва Стивън Уебър, преподавател по политически науки и външна политика в Калифорнийския университет, Бъркли. “В някои случаи обменът на информация не се извършва толкова добре, колкото трябва”, казва Уебър, добавяйки, че разузнавателната общност остава “раздробена”.

Макар САЩ да издигат все по-високи стени, за да предотвратят терористични нападения, някои екстремисти успяха да се промъкнат през пролуките и - ако действията им бяха завършили с успех - можеха да имат катастрофални последствия. Три месеца след 11 септември Ричард Рейд, който живеел в Лондон, се опита да взриви самолет, пътуващ за САЩ, чрез експлозиви, натъпкани в токовете на обувките му. Той обаче не можа да ги взриви преди той да бъде обезвреден от други пътници. Рейд получи доживотна присъда от американски съд.

На Коледа през 2009 г. Умар Фарук Абдулмуталаб, нигериец с предполагаеми връзки с йеменския клон на Ал Каида, както се твърди, се качил на борда на полет от Амстердам за Детройт с експлозиви, скрити в бельото му. Те също не успяват да се взривят, а Абдулмуталаб остава в американски арест, очаквайки да започне делото срещу него.

През май миналата година роденият в Пакистан американец Файсал Шахзад се опита да извърши атентат с кола-бомба на “Таймс Скуеър” в Ню Йорк. Бомбата не успя да се взриви, а Шахзад, за когото американските власти предполагат, че е действал от името на Ал Каида, беше заловен при опит да напусне САЩ. Той се призна за виновен и излежава доживотна присъда.

Нападенията показват, че терористите все още могат да проникват през защитите и да се измъкват на органите за сигурност достатъчно дълго, за да стигнат до опити да осъществят плановете си, но както изглежда Ал Каида вече е неспособна да извърши голяма операция, близка до мащабите на 11 септември, където и да било.

Предотвратените опити за атентати освен това показват, че организацията е толкова отслабена, че й се е наложило да се обърне към отделни хора, действащи сами, ...

Публикувана на 08/30/11 21:35 http://e-vestnik.bg/12571/al-kaida-udarena-no-ne-unishtozhena/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване