08/30/11 14:07
(http://www.klassa.bg/)

Соларен апарат ще спасява Земята от опасен астероид

Китайският учен Шънпин Гун и колегите му от Техническия университет Цинхуа в Пекин предложиха алтернативен начин да се отървем от потенциално опасния астероид Апофис и да бъдем сигурни, че той няма да удари Земята, съобщи „Физорг“. Те смятат, че вместо да бъде взривяван астероидът в рамките на мисията „Дон Кихот“ на Европейската космическа агенция например, е по-добре той да бъде отклонен от траекторията му. Това според китайските учени може да стане с помощта на космически апарат, задвижван от соларно платно, който да „побутне“ астероида леко, но достатъчно, за да сме сигурни, че няма да ни притеснява.
Апофис е с диаметър около 270 метра и тежи близо 46 милиона тона. Ако удари Земята, със сигурност ще предизвика щети на хиляди километри около епицентъра, но ударът не би имал фатални последици за планетата като цяло. Апофис бе забелязан за първи път през 2004 г. от Рой Тъкър, Дейвид Толен и Фабрицио Бернарди в националната обсерватория Кит Пийк. След първоначалните изследвания се смяташе, че Апофис може да удари Земята. След това стана ясно, че такъв удар е малко вероятен. По-късно обаче астрономите установиха, че астероидът ще се приближи през 2029 г. и тогава може да премине през малка гравитационна зона край Земята, която може да измени траекторията му, а впоследствие през 2036 г. и да се сблъска с нашата планета. Заради големия брой неизвестни в подобен сценарий има много различни гледни точки по отношение на възможностите за предотвратяването му.
Във всеки случай според сценария на китайските учени соларен космически апарат ще бъде изпратен да се движи в ретроградна орбита срещу Апофис с достатъчно висока скорост, така че, когато възникне сблъсъкът, той да се удари в астероида със скорост от около 90 км в секунда. Според учените това ще е достатъчно, за да го отклони от сегашната му траектория. Проблемът е, както самите те признават, точното насочване на космическия апарат. Заради всички неизвестни, включително и годините, които апаратът ще трябва да пътува, задачата изглежда почти неосъществима. Въпреки това учените са непоколебими и смятат, че подобно съоръжение може да бъде построено и изпратено на такава мисия в срок. Те са убедени, че 10-килограмово соларно платно може да отмести траекторията на Апофис от критичната зона през 2029 г., за да елиминира опасността през 2036 г.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване