08/30/11 14:02
(http://www.klassa.bg/)

Ще лекуват зъбите ни без болка

Учените от Университета в Лийдс откриха безболезнен начин да се справят със зъбния кариес, при който се елиминират пораженията от киселинните атаки, а зъбите са възстановени като нови, съобщи „Сайънс дейли“.
Новото лечение обещава да трансформира изцяло лечението на зъбите. Образуването на кариеси започва, когато киселината, произведена от бактериите в зъбната плака, разтвори минералите в зъба и предизвика микроскопични дупчици или пори. С напредването на този процес микропорите се увеличават. В крайна сметка болният зъб трябва да бъде издълбан и запълнен с пломба. Самата мисъл за това отказва много хора от срещата със стоматолога, независимо дали имат нужда от лечение или не.
Учените от Университета в Лийдс обаче обещават да сложат край на мъченията на зъболекарския стол. Те смятат да въоръжат зъболекарите с течност, базирана на пептиди, с която се „боядисват“ зъбните повърхности. Пептидната технология се основава на знанието за това, как се образува зъбът, и стимулира регенерирането на увредената част от него. Магическата течност съдържа пептид, известен като P 11-4, който при определени условия се превръща във влакна. Когато се постави върху зъба, течността се просмуква в микропорите, причинени от киселините, и образува гел. Този гел служи като скеле или основа, която привлича калция и кара зъба да се регенерира сам.
Технологията е била тествана върху възрастни, при които са били забелязани кариеси в начален стадий. Резултатите показват, че P 11-4 действително премахва уврежданията и регенерира зъбната тъкан.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване