08/31/11 15:49
(http://www.klassa.bg/)

Бланка Ли идва за Sofia Dance Weeк

Загадъчното балетно чудо Бланка Ли пристига у нас на 29 септември, за да покаже в зала 1 на НДК великолепния спектакъл на трупата си, озаглавен Electro Кif. В това красиво и силно въздействащо платно испанската хореографка се вдъхновява от неустоимата енергия, неконвенционалния език и необятната всeлена на един ърбан танц, видян случайно на улицата. Тя го преработва в собствена хореография, която е уникална, ярка и неповторима. Спектакълът пърформанс е танц, роден на улицата, някъде между нощните клубове на Париж и неговите предградия. Звучи електро-хаус музика, а в естетиката има препратки към стилове като хип-хоп и техно. След появата си през 2000 г. танцът на Бланка Ли светкавично се разпространява, най-вече с помощта на You Tube, но и защото може да се танцува от всеки и навсякъде.
Спектакълът на Бланка Ли е само една от изненадите, които организаторите на Sofia Dance Week, обещават на почитателите на феста, който стартира на 26 септември с подкрепата на фондация „Америка за България“. Тази година празнуваме две големи завръщания. На първо място, фестивалът отново влиза в зала 1 на НДК със спектакъла на Бланка Ли, на второ - балет „Арабеск“ също се завръща във феста - на 29 септември, с шумно аплодирания спектакъл „Тъй рече Заратустра“ по хореография на Мила Искренова. Тя представя един модерен и силно въздействащ прочит на едноименната творба на Фридрих Ницше. С много чувство за хумор и без натрупаните във времето манипулативни и спекулативни тълкувания, Мила Искренова проследява лутанията на човешкия ум по пътя му към усъвършенстване в една изкусна хореография, изпълнена със силен визуален заряд и запомнящи се групови сцени. Спектакълът се подчинява на музикалната структура, като всеки от епизодите развива различен визуален принцип. Танцьорите пътуват през осем последователни нива като едно колективно тяло, което преминава през различни състояния и образи, отразяващи по съвременен начин идеите на Заратустра.
Билетите за фестивала са от 10 до 40 лв. Продават се в мрежата на „Евентим“ и онлайн на eventim.bg.
Фестивалът за първи път се организира и в колаборация с Министерството на културата и е част от календара на културните събития на Столична община.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване