08/31/11 16:49
(http://www.klassa.bg/)

Германия одобри промените в европейския спасителен фонд

Кабинетът на германския канцлер Ангела Меркел одобри промените в последния европейски спасителен фонд, като сега предстои споразумението да бъде ратифицирано от парламента, предаде АФП, цитирана от агенция "Фокус". Припомняме, че разширяването на мандата на Европейския механизъм за финансова стабилност бе договорено през юли от европейските лидери в рамките на усилията за преодоляване на дълговата криза в еврозоната. Лидерите съгласуваха увеличаване на капацитета на механизма до 440 млрд. евро, което в случая на Германия означава, че трябва да увеличи своите гаранции от 123 млрд. евро до 211 милиарда евро. Очаква се гласуването в Бундестага, долната камара на парламента, да се състои до 29 септември. За да влезе в сила, реформата трябва да бъде одобрена от депутатите във всички 17 страни от еврозоната.
Междувременно европейският банков регулатор изготвя план за оказването на помощ на онези европейски банки, които се борят да се включат в кредитните пазари за средносрочно и дългосрочно финансиране, съобщи в. „Файненшъл таймс”. Сред предложенията, разглеждани от европейските банкови власти, е нова схема за гарантиране на банковите облигации - спорна мярка, която ще изисква още едно ново попълнение на спасителния фонд за еврозоната. Предложенията на европейските банкови власти ще бъдат представени в рамките на среща на лидерите през следващата седмица. Въпреки това институция вече среща съпротивата на някои страни членки, които не желаят да подновяват преговорите, след като миналия месец беше постигнато споразумение, предвиждащо увеличаване на фонда, но в по-ограничен размер.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване