08/31/11 18:57
(http://www.klassa.bg/)

ДКЕВР не разрешава на моловете да доставят ток

Големите търговски предприятия, на които има трафопостове и други съоръжения, няма да могат да продават електроенергия на потребителите си. Подобна забрана обхваща търговските центрове и молове, както и редица индустриални обекти у нас, информира електронното издание 3Е. Този вариант за продажба на ток бе предвиден в новия Закон за енергетика по предложение на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори. От енергийния регулатор обаче не го приемат. Аргументите на ДКЕВР са, че ако тези предприятия желаят да продават електроенергия на своите наематели, трябва да получат лицензия за разпределение на електроенергия.
Според предложението на федерацията потребителите в търговските центрове са определени като „разпределение в затворена разпределителна система“. Предложението е за дейността им да се изисква регистрация в регулаторната комисия. Идеята е моловете да продават на магазините на своя територия, като купуват електроенергията от търговци или електроразпределителни дружества. Според ДКЕВР обаче единствено електроразпределителните дружества могат да извършват тази услуга. В случай че регулаторът склони на това предложение, потребителите в търговските центрове ще плащат и цена за достъп на собствениците на мрежата освен цената на енергията, което ще оскъпи услугата.
От Министерството на икономиката, енергетиката и туризма са обяснили, че европейските директиви „предвиждат възможност за затворени системи за разпределение на електрическа енергия и природен газ, но досега това не е регламентирано“. С новия закон те ще получат право на достъп. „Но този способ на снабдяване на потребители в затворени системи не е винаги удачен именно поради вътрешната свързаност на лицата в тази система“, твърдят още от МИЕТ.
Подобен казус с доставки на електроенергия имаше преди година в района на металургичния комбинат „Кремиковци“. При строителството на предприятието то е било изградено със собствена инфраструктура, която не е била собственост на НЕК. Така при разпокъсването на компанията и обособяването на други частни компании на нейната територия то стана доставчик на електроенергия за тях, независимо че нямаше лиценз за това. На електроразпределителното дружество ЧЕЗ му отне близо година, за да разреши казуса след фалита на „Кремиковци“.
Зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ и член на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов призна, че по въпроса с доставките на ток в затворени системи съществуват спорове. Опасността е, че тези потребители на електроразпределителните дружества могат да установят монопол в цените, по които продават на наемателите в търговските обекти или на други потребители на територията си, обясни той. По думите му решаването на въпроса засяга около стотина предприятия у нас.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване