08/31/11 17:18
(http://www.klassa.bg/)

Експертиза ще реши делото между "Лукойл" и митниците

Административният съд на София-град даде ход на жалбата на „Лукойл“ срещу Агенция „Митници“ заради отнемането на лицензите на рафинерията в Бургас и на нефтена база "Росенец" вчера. Съдът обаче прецени, че трябва да се изготви съдебно-техническа експертиза, която да даде отговор на три основни въпроса: има ли в рафинериите монтирани устройства за измерване и контрол, на кои места са те и отговарят ли на изискванията на наредба 3. Вещите лица ще трябва да отговорят и кога са били монтирани такива устройства.
Следващата дата по казуса е 28 септември, а ако заключението не е готово дотогава, делото ще бъде отлагано до изготвянето му. От "Лукойл" настояваха за повече, включително и разпити на свидетели, един от които беше самият шеф на Агенция „Митници“ Ваньо Танов. Тези искания бяха отхвърлени. "Лукойл" ще се стреми да докаже, че не е имала нищо против да спази наредбата за поставяне на измервателните уреди, но заради мащабите на рафинерията времето, което е било предвидено в закона, не й е стигнало. Обратната е тезата на митниците, които представиха данни за всички останали, които е трябвало да се лицензират по маниера на "Лукойл" и които са успели да се вместят в сроковете.
Междувременно един от адвокатите на рафинерията и шеф на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев поиска случаят с отнетите лицензи да стигне до Съда на ЕС в Люксембург. Съдията по делото Камелия Стоянова обяви, че й трябва време, за да реши дали да изпрати въпросите на "Лукойл" до Люксембург.


Компанията ще доставя гориво на МФ в следващите 18 месеца

"Лукойл България" е единственият доставчик на горива за нуждите на Министерството на финансите за следващите 18 месеца. Това показва справка на министерството, дадена на Дарик радио по Закона за достъп до обществената информация. Договорът с "Лукойл България" е сключен през юли тази година, по същото време, когато Агенция „Митници” отне лиценза на бургаската рафинерия. Според справката на финансовото ведомство доставчикът на горива от януари 2009 г. до юли тази година е бил "OMV България”. След изтичането на контракта МФ е избрал друг доставчик, а именно "Лукойл България", като споразумението е сключено за 18 месеца. До края на 2012 г. компанията трябва да осигури 38 хил. литра гориво за нуждите на ведомството.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване