08/31/11 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Кой още подкрепя Кадафи?

в. Монд

Преследван е отвсякъде, за главата му е обявена награда, а режимът му агонизира. Муамар Кадафи обаче все още не е напълно изолиран на международната сцена. Откакто бунтовниците превзеха на 21 август Триполи, увеличиха се предложенията на различни страни да приемат либийския лидер и семейството му. Все още има много държави, които осъждат намесата на НАТО и далеч не всички национални ръководители са признали легитимността на политическия орган на либийските бунтовници - Преходния национален съвет (ПНС).

В момент, когато ООН призовава Кадафи да се оттегли от властта, кои режими все още подкрепят бившия “Водач на либийската революция”, открито или по-дискретно? От самото начало на конфликта ясно се чуват два гласа, различаващи се от мнозинството - тези на президентите на Венецуела и Никарагуа Уго Чавес и Даниел Ортега, подкрепени от бившия кубински президент Фидел Кастро. Тримата дружно осъждат “фашистката война”, водена от НАТО срещу Либия, и призовават Муамар Кадафи да се съпротивява на “имперската агресия”. Границите им впрочем са широко отворени за либийския лидер, ако той реши да замине в изгнание.

В тези страни обаче става дума не толкова за реална подкрепа за Триполи, а по-скоро за идеологическа близост. Венецуела и Никарагуа приемат либийския конфликт най-вече като възможност да критикуват водената от САЩ политика и интервенционизма на Запада. Непоклатимата подкрепа за Кадафи всъщност трябва да се търси на африканския континент. Там никой държавен глава не е заел открито позиция в подкрепа на полковника, освен зимбабвийския диктатор Робърт Мугабе. Континентът обаче, основно чрез Африканския съюз, се запъна, когато стана дума за намеса в Либия.

Африканските лидери никога не са осъждили категорично действията на либийския лидер, затова пък остро разкритикуваха операциите на НАТО. Впрочем само две страни - Сенегал и Гамбия - признаха ПНС още в самото начало, други двадесетина ги последваха със закъснение, а около 30 страни, както и Африканският съюз, още не са признали съвета. Освен това Южна Африка, която има голямо влияние в Африканския съюз, спъва деблокирането на замразените с резолюция на ООН либийски авоари.

Официално тази изчаквателна политика на африканските държави има за цел да не се дестабилизира Либия и де факто региона. Африканският съюз също така се опасява, че в страната може да избухне гражданска война, както стана в Ирак. Неофициално обаче причините са основно икономически, тъй като африканските страни са получили значително финансиране от Кадафи. На континента има безброй хотели, земеделски проекти, културни центрове, училища и телекомуникационни компании, финансирани през последните 40 години от Либийската джамахирия с милиони петродолари.

“Много лидери са задължени на Кадафи, още повече че много проекти за развитие още са в процес на изпълнение и има риск да бъдат спрени. Освен това Либия е помагала за закърпването на бюджетни преразходи на някои от по-нестабилните страни като Чад, Буркина Фасо, Нигер, Мали и Централноафриканската република, с което им гарантира запазването на администрацията им”, посочва Саид Хаддад от френския Институт за изследване и проучване на арабския и мюсюлманския свят и експерт по Либия.

Финансовата помощ за страните южно от Сахара обаче се практикуваше и във военнополитически план. “Благодарение на петролното си богатство Кадафи въоръжи бунтовници и създаде режими като тези на Робърт Мугабе, Блез Компаоре или Чарлз Тейлър. И до ден-днешен той остава много популярен сред африканските държавни глави, особено в Република Конго, Екваториална Гвинея и Зимбабве”, уточнява Фредерик Льожал, главен редактор на посветената на Африка публикация “Писмо на континента”.

Либийското влияние е осезаемо и в Южна Африка. Полковникът е бил един от първите големи поддръжници на групите за борба с апартейда през 80-те години и конкретно на управляващата днес партия Африкански национален конгрес на Нелсън Мандела. “Южноафриканските президенти, включително сегашният Джейкъб Зума смятат, че Южна Африка ...

Публикувана на 08/31/11 21:25 http://e-vestnik.bg/12577/koy-oshte-podkrepya-kadafi/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване