08/31/11 15:13
(http://www.klassa.bg/)

НАСА се опасява, че МКС може да остане без екипаж

Възможността да се наложи Международната космическа станция да бъде евакуирана за първи път, ако руски космически апарат не бъде изстрелян до края на ноември, може да се окаже фатална за орбиталната лаборатория, предупредиха от НАСА вчера.
„Рискът да загубим МКС, ако тя остане без екипаж, се увеличава“, предупреди програмният директор за МКС на НАСА Майкъл Съфредини, цитиран от АФП. Русия отложи в понеделник мисията на космическия апарат „Союз“ до МКС най-малко с месец, след като подобен апарат се разби над Сибир, преди да достигне орбита на 24 август. Екипажът на МКС обикновено се състои от шестима астронавти, които остават в орбита по шест месеца – в момента на борда на станцията са трима руснаци, двама американци и един японец. Нито НАСА, нито руската космическа агенция ще позволят на астронавтите на борда на станцията да останат повече от шест месеца заради риска от излагане на радиация. Средата на ноември се смята за крайния срок за приземяване на космическата капсула „Союз“ безопасно в степите на Казахстан заради скъсяването на деня. Сигурността на екипажа и „много големите инвестиции“ на руското и американското правителство в МКС ще определят бъдещите решения, каза Съфредини.
“Предпочитаме да не оставяме МКС без екипаж дълго време. Ако системите работят, можем да командваме станцията и от Земята за неограничен период“, обясни той. По думите му обаче някои научни експерименти на борда ще трябва да бъдат прекратени. Други, като Алфа-магнитния спектрометър – детектор на частици, който търси антиматерия и тъмна материя, могат да се управляват от Земята. Съфредини все пак изрази надежда, че руснаците ще успеят да идентифицират причината за инцидента със „Союз“ и ще могат да изпратят нови астронавти до МКС.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване