08/31/11 15:34
(http://www.klassa.bg/)

Поетът Гьоте - най-великият германец

Йохан Волфганг Гьоте (1749-1832) е най-великият германец за всички времена, показват резултатите от изследване на компанията Forsa по поръчка на в. Bild. В проучването са участвали 2000 германски граждани, като 16% от тях са посочили именно великия поет за най-значимата личност в историята на Германия. На второ място в класацията е първият канцлер на страната след Втората световна война, от 1949 до 1963 г., Конрад Аденауер, а след него - гениалният физик Алберт Айнщайн. Анкетираните определиха четвъртото място за Ото фон Бисмарк, който е първият канцлер на Германската империя. В класацията попаднаха само двама живи граждани на федералната република - Хелмут Кол, първият канцлер на обединена Германия (на 5-о място), и бившият канцлер на ФРГ Хелмут Шмид, който е седми.
Бележитият писател, хуманист, учен, философ и политик Йохан Волфганг фон Гьоте е роден на 28 август през 1749 г. във Франкфурт на Майн. Той е една от водещите личности в германската литература и европейския неокласицизъм и романтизъм от края на XVIII и началото на XIX в.
Неговото огромно творчество включва класически творби като епистоларния роман „Страданията на младия Вертер”, баладата „Горски цар”, драмите „Прометей”,, „Ифигения в Таврида” и др. Най-великата творба на Гьоте обаче е безсмъртният шедьовър „Фауст”. Писателят е автор и на прочутата „Теория на цветовете”. Фундаменталният труд съдържа описания и резултати от наблюденията му върху всички аспекти на цвета.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване