08/31/11 18:56
(http://www.klassa.bg/)

Северноамерикански компании искат да проучват Ловеч за шистов газ

Канадската LNG energy Ltd е станала съдружник с компанията TransAtlantic Petroleum Ltd, за да придобие половината дял от бъдещия добив на газ от концесия в Северна България, съобщи вчера специализираното издание Oil & Gas Journal. От LNG планират да инвестират 7,5 млн. долара за сондиране и проучване на находището край Ловеч. Обектът все още не е даден на концесия от българското правителство. В момента се очаква да бъде подписано договор за търсене и проучване за шистов газ с американската компания „Шеврон“ за района на Нови пазар.
Ако проучването край Ловеч мине успешно, базираната в Далас TransAtlantic Petroleum и канадската компания ще поискат от правителството концесия за добив за период от 35 години, която се очаква да обхване площ от 405 хил. декара. От LNG планират създаването на подразделение в България, което да проучва други находища и в района на Етрополе. В момента в района на Ловеч има дадена концесия за проучване на американската компания „Дайрект петролеум“, която твърди, че е открила залежи на шистов газ.
Подобни малки компании могат да използват плановете за вложения в добив на газ в България като реклама пред инвеститорите, обясняват от изданието, цитирани от „Дарик финанс“. От LNG сами признават, че планират увеличение на капитала, за да покрият загубите си.
Случаи, при които обявените инвестиции в България са само средство за привличане на акционери, имаше в сектора на производството на субсидирана от държавата енергия от възобновяеми източници, а преди това на пазара на недвижими имоти.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване