08/31/11 17:24
(http://www.klassa.bg/)

Уикилийкс стана жертва на хакери

Сайтът Уикилийкс, разпространяващ секретни дипломатически документи на американското правителство, обяви, че е станал жертва на кибератака във вторник вечерта, съобщи Ройтерс.
Кибератаката е извършена часове след като Вашингтон публично критикува сайта за публикуването на 134 000 секретни грами на Държавния департамент в началото на седмицата. „Ню Йорк таймс“ отбеляза, че някои от оповестените грами съдържат имената на хора, водели поверителни разговори с американски дипломати, и разкриването им ги излага на риск.
“WikiLeaks.org в момента е обект на атака“, се казва в съобщение на страницата на Уикилийкс в Туитър, за която се смята, че се контролира от австралиеца Джулиан Асандж – основател на сайта и лидер на организацията. Сайтът е бил недостъпен в продължение на час. В последващо съобщение в микроблога в Туитър бе съобщено, че сайтът е отблъснал атаката, но някои потребители имат проблеми с достъпа до него.
Американските грами, които уебсайтът разпространи, изглежда, са част от 250-те хиляди документа на Държавния департамент, с които се е сдобил Уикилийкс, коментира агенцията. Сайтът започна да разпространява документите на малки порции в края на миналата година, а няколко медийни организации вече разполагат с целия пакет от няколко месеца. Източник, близък до обкръжението на Асандж, съобщи пред Ройтерс, че причината за публикуването на документите е разочарованието от липсата на интерес от страна на медиите.
Миналата година Уикилийкс и Асандж получиха широка известност, но общественият интерес към Уикилийкс бързо замря. За това вероятно допринесе и публичността около делото срещу Асандж в Лондон по искането за екстрадирането му в Швеция заради обвинения в сексуални престъпления и последвалото забавяне на решението. Приближен до Асандж обясни, че британският апелативен съд се очаква да постанови до дни решението си по жалбата на основателя на Уикилийкс срещу искането за екстрадирането му в Швеция. Според него няма връзка между очакваното решение на съда и оповестяването на секретните документи.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване