09/01/11 21:50
(http://e-vestnik.bg/)

В десетката: Ще си имаме ли и тютюнев Лукойл?

Константин Павлов - Комитата. Снимка: личен архив

Агенцията по приватизация скоростно е одобрила продажбата на „Булгартабак“ на финансирана от руската външнотърговска банка офшорна фирма за 100 милиона лева.

Вероятно освен мотивация, подхранвана с куфарчета и пликове, наблюдаваме и инвестиране в един много жилав мит – как великият руски пазар щял да измъкне България от калта.

Няма да се учудя, ако зад сделката стоят същите руски бизнесмени, които си присвоиха българските марки цигари „БТ“, „Стюардеса“ и някои други, по-малко известни в България.

Аз пък очаквам един малко по-различен ефект от разцвета на българската цигарена промишленост – в Москва да се появи ръка, която държи ДПС за топките.

Ако помните, главната пречка пред приватизацията на „Булгартабак“ в началото на века беше съпротивата на ДПС, защото „Булгартабак“ имаше много важна социална функция – изкупуваше тютюна на избирателите на ДПС и пазарното поведение на компанията можеше да срине подкрепата за ДПС.

Тогава можеха да се вземат 250 милиона евро за нея.

Сега резултатите се влошават, конкуренцията е силна и икономическа логика за съществуването на „Булгартабак“ няма.

Но, има политическа. Със средствата, които фирмата може да отпуска за изкупуване на тютюн в България, може да се контролират настроенията по места, а от там – депутати, кметове. Въпреки наливаните пари, продукцията без никакви проблеми ще се реализира на руския пазар (нали го искахте), където такива дребни пречки като законът или пазарната логика едва ли ще попречат на едно такова (руско) националноотговорно дело.

Да си спомним как „Лукойл“ изведнъж се оказа незаменим за българската национална сигурност, а уж имало и някакви други продавачи на горива.

В крайна сметка Доган и Сидеров ще бъдат впрегнати официално в една колесница, откъдето и тръгнаха.

P.S. Като голямо достояние на българската политическа система се изтъква т.нар. „български етнически модел“, с който се описва сделката, покрай която Ахмед Доган стана богат и влиятелен човек - „Етнически мир срещу пари и власт.“ По силата на тази сделка, Доган има интерес от мир в страната, иначе инвестициите му се обезмислят. А какъв интерес от мир в България има Путин, който печели всеки път, когато ЕС е слаб?

От блога на Константин Павлов Бели байтове за черни дни

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване