09/01/11 18:00
(http://www.klassa.bg/)

Георги Първанов: Британски разузнавач помогна за освобождаването на медиците ни

Британски разузнавач, чието име все още не може да бъде оповестено, е изиграл важна роля в освобождаването на българските медици, осъдени на смърт в Либия. Това стана ясно от думите на президента Георги Първанов вчера в предаването „Тази сутрин“ по bTV. Според държавния глава много важна е била ролята и на българското разузнаване, а самият той се е срещал с британския разузнавач неколкократно.
„Няма да участвам в парламентарна листа, депутат няма да ставам“, обяви още Първанов. Той беше категоричен, че кой ще е лидер на БСП, „не го решава нито Първанов, нито Станишев, а партията“. „Станишев четеше много, той израсна в рамките на мандата, но това, което има Борисов, го нямаше Станишев - способността да се вземе мигновеното решение. Затова се губеше темпо, губеше се динамика и част от нещата не бяха решени по време на тройната коалиция“, смята държавният глава.
По повод отчета на правителството той обясни, че не вижда сентенцията на това, което е правил кабинетът, и резултатите. Първанов даде пример с енергетиката, че се вижда само това, което е правила администрацията като конкретни стъпки. Той уточни още, че приветства строителството на магистрали, на спортната зала, но разкритикува социалната политика на правителството.
По повод на кандидатпрезидентската кампания на БСП Първанов откровено каза, че е закъсняла много. „Беше възприета ужасно тежка процедура по номинацията, накрая се стигна до онова, което всички очакваха“, каза той и добави, че „Ивайло Калфин е модерният ляв в българската политика“. За себе си обаче обяви, че не би участвал и не би искал да има право на трети мандат. „Два мандата са предостатъчно, много изхабява една такава институция“, призна Първанов.
„Тройната коалиция постигна своята цел, вкара България в ЕС. Има нещо, в което Борисов е прав, че тройната коалиция е трябвало, след като влезем в ЕС, да прекрати своето съществуване. Това е нещо, което съм предлагал на ръководството на тройната коалиция“, припомни Първанов.
Президентът обстойно се спря и на външнополитическата си дейност. Най-трудните моменти били срещите му с Муамар Кадафи и с папа Йоан-Павел Втори, когато за половин час трябвало да убеди събеседниците си в своята правота. „Във времето на моето президентстване възстановихме отношенията с Русия, взаимноизгодни, равноправни“, каза още той и добави, че тогава „до копейка“ е върнат руският дълг. „През тези две години сегашното правителство върна сирийския дълг, но от 54 млн. долара то върна 17 милиона. Може да направите сравнение за дипломацията“, обясни Първанов.
Той се върна и назад във времето, при първата си кандидатпрезидентска кампания. „Спечелих, защото се отказах от компроматната война", смята Първанов и разкри, че синята дънкова риза, която носел на плакатите в предизборната кампания, била на сина му.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване