09/01/11 18:07
(http://www.klassa.bg/)

Гръцката Piraeus поиска финансиране от централната банка

Четвъртата по големина гръцка банка Piraeus е била принудена да използва извънредно финансиране от централната банка на страната, за да си осигури гаранции за достъп до фондовете на Европейската централна банка, съобщи Ройтерс. Само преди дни излязоха резултатите на трезора. След като първите три финансови институции – National Bank of Greece, Alpha Bank и Eurobank, обявиха загуби от общо 2,51 млрд. евро, Piraeus излезе на червено през първите шест месеца на годината с 820 млн. евро заради участието си в програмата за рефинансиране на държавния дълг на Гърция. Разходите на трезора за обезценяване са скочили до 1,005 млрд. евро. Нетните приходи на Piraeus са се увеличили със 7% до 781 млн. евро в сравнение със 731 млн. евро за първите шест месеца на 2010 г. Депозитите са намалели с 11% на годишна база до 26 млрд. евро.
Гръцките банки са зависими от ЕЦБ за своята ликвидност, след като бяха изключени от световните финансови пазари заради опасения за дълга на страната си. Сливането, което обявиха втората и третата по големина кредитни институции Alpha Bank и Eurobank, също бе опит да се избегне нуждата от извънредно държавно финансиране.
„Получихме достъп до механизма за извънредно подпомагане на ликвидността през третото тримесечие. Това ни осигурява повече пространство за действие, повече гъвкавост. То е по-скъпо от заемите от ЕЦБ. Цената е около 3,5% в сравнение с 1,5% при ЕЦБ“, заяви представител на кредитната институция, цитиран от Ройтерс.
За консолидация в сектора призовава правителството още от началото на дълговата криза.
Piraeus през миналата година обмисляше вариант за сливане с държавната ATEbank, а преди това отказа и предложение от Marfin Popular. В момента се говори за обединението й с гръцката централна банка или Marfin Popular. Според изпълнителния директор на National Bank of Greece Апостолос Тамвакакис групата няма да бърза с големи стратегически решения, преди да се изяснят загубите по плана за обмяна на гръцките дългове и не се тества нивото на лоши кредити.
И четирите гръцки финансови институции са представени у нас. National Bank of Greece е собственик на ОББ, EFG Eurobank - на Пощенска банка у нас, Piraeus - на Piraeus България, а Alpha Bank има поделение в България, регистрирано като клон.


Хампарцумян очаква нови обединения в банковия сектор в южната ни съседка

Обединенията на гръцки банки може да продължат, прогнозира председателят на Асоциацията на търговските банки в България Левон Хампарцумян, цитиран от Дарик радио.
По думите му обединението на втората и третата по големина банки в Гърция Alpha Bank и Eurobank EFG би довело стабилизирането им. Според Хампарцумян обединението на двете банки, които имат дъщерни дружества, регистрирани в България, няма да се усети пряко от клиентите им - нито в Гърция, нито в някоя от другите страни, където има регистрирани дружества, включително и в България. Единствено много големи клиенти и на двете банки биха усетили сливането, тъй като новата мегабанка може да не желае да има толкова големи експозиции в дадена сфера, обясни банкерът.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване