09/01/11 18:09
(http://www.klassa.bg/)

Инфраструктурата за 240 млн. лева на Враца и Габрово се забавя

Изпълнението на двата най-големи проекта по програма „Околна среда“- за интегриран воден цикъл на Враца и Габрово за 240 млн. лева, още не е започнало, а договорите по тях бяха подписани още през 2009 г. и началото на 2010 г. Причините са свързани както с необходимостта от актуализирането им след промени в законодателството, така и с тежките процедури по подготовка, обясниха от екоминистерството.
Изоставането в сроковете с 1,5 г. е заради предаването на работните проекти, след това се наложиха преработки на отделни части, за да се спазят нормативните изисквания, признаха от община Враца, чийто проект е за 123 млн. лева. Но създадохме добра организация и в момента закъснението е само 1 месец, тъй като удължихме сроковете. Забавянето е за реконструкцията на пречиствателната станция, обясни директорът на звеното за изпълнението на проекта (ЗИП) инж. Марияна Рашева.
За Габрово беше поискана смяна на технологията за обработка на утайките, което беше одобрено от ЕК чак през февруари 2011 г. „Подготовката на проекта за 117 млн. лева започна още през 2004 г. и е нормално да има нормативни промени, които трябва да се отразят, коментираха от Габрово. Изпълнението обхваща сложен проектен цикъл с всичките фази на планиране, подготовка, изпълнение“, обясни Марта Петрова от ЗИП на община Габрово Става дума за огромен обем строителни дейности - рехабилитация на над 76 км водопроводна мрежа в 13 квартала, рехабилитация на над 21 км канализационна мрежа, изграждане на над 18 км гравитачна канализация, ремонт на 4 помпени станции и изграждане на 1 нова, реконструкция и модернизация на две пречиствателни станции – за питейни и отпадъчни води. Само строителството на линейната инфраструктура е разделено на три обособени етапа.
„Говорим за огромни проекти и за сложни процедури. Тук се прилага правилото „бързай бавно”, за да може и да се извършва всичко в срок, но и да няма никакви грешки в процедурите“, коментира министърът по управление на еврофондовете и бивш кмет на Габрово Томислав Дончев.
По сроковете на оперативната програма дейностите трябва да са извършени до края на 2013 г., а всички разходи - до края на 2015 г. Реалното строителство по двата мащабни проекта обаче още не е започнало.


Какво е свършено:

Враца
  - Подписани са 4 договора за мениджмънт и надзор, за техническа помощ и одит, както и за проучване и проектиране за захранващ водопровод от язовир „Среченска бара“ до Враца.
  - Избран е изпълнител за „Информация и публичност по проекта”, но търгът се обжалва.
  - В момента се провеждат процедури за възлагане на I етап от строителството за два от четирите подобекта на водния цикъл за пречиствателната станция и ремонт на ВиК мрежата в града.

Габрово
  - Приемат се оферти за избор на изпълнител на реконструкцията на пречиствателната станция за отпадъчни води - до 9 септември 2011 г.
  - Има избран изпълнител за строителен надзор на петте договора за строителство, който към момента финализира докладите за оценка на съответствието на работните проекти за ВиК мрежата.
  - Предстоят тръжни процедури за първи етап на проект за линейната инфраструктура, както и за пречиствателна станция за питейни води.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване