09/01/11 18:06
(http://www.klassa.bg/)

Кризата с дълга на Атина излиза извън контрол

Гръцкият дълг излиза извън контрол и правителството не успява да оздрави финансите, гласи доклад на независима парламентарна експертна комисия, цитиран от Ройтерс и Франс прес. Неизпълнението на целите за намаляване на дефицита, съчетано с дълбока рецесия, застрашава резултатите от новия спасителен план, посочват още експертите.
Заключенията на комисията усложняват преговорите на Атина с представители на Европейския съюз и Международния валутен фонд преди одобряването на следващия транш от международния спасителен план, отбелязва Ройтерс.
От вчера храните и напитките в южната ни съседка вече са по-скъпи заради увеличената ставка на данък добавена стойност с 10% за ресторанти, кафенета и барове, съобщиха гръцките медии. ДДС скача от 13 на 23 на сто. Очаква се по-високият ДДС да донесе на хазната приходи от 300 млн. евро тази година и 700 млн. евро през 2012 г. Ставката е диференцирана и е по-ниска - 13 на сто за чужденци, посещаващи Гърция, и за гърци, ползващи услугите на чуждестранни туристически агенции. За всички останали тя е 23 на сто. Анализатори смятат, че тази мярка ще засегне гръцките туристически пакети и услуги и ще предизвика объркване и смут на пазара.
Междувременно гръцкото министерство на финансите опроверга публикации в местните медии, че властите на страната са наели водеща адвокатска кантора, която да проучи възможностите за излизане от еврозоната. „Това не отговаря на истината, подозрително е и напълно противоречи на решенията от срещата на ЕС", се казва в официалното заявление на ведомството. Според вестник „Елефтеротипия“ гръцкото правителство е сключило договор с адвокатската къща Cleary, Gottlieb, Steen and Hamilton LLP, която да проучи последиците от евентуално излизане от европейския валутен съюз. Напротив, твърдят от министерството на финансите, фирмата е наета за това да реализира решенията на ЕС от 21 юли, когато на Гърция й бяха обещани 109 млрд. евро допълнителна помощ и програма за обмен на суверенен дълг с дисконт. Обменът и изкупуването на облигации с намаление е бил единственият предмет на консултациите, се посочва в заявлението.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване