09/01/11 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

Либия - бунтовниците вече се борят помежду си

 в. Ню Йорк Таймс

Бойци от намиращия се в западната планинска част на Либия град Зинтан контролират летището. Бойците от Мисрата охраняват Централната банка, пристанището и сградата на министър-председателя, където техните графити преименуваха историческия площад на “Площад Мисрата”. Берберите от планинския град Яфран овладяха централния площад на града, където изписаха със спрейове “Революционерите от Яфран”.

Седмица след като бунтовниците нахлуха в бившия бастион на полковник Муамар Кадафи, голяма част от неговата територия остава разделена като феодални владения и всяко е контролирано от полунезависими отряди, представящи различни географски области на страната. И спрейовете, които използват, за да отбелязват своята територия, говорят за задаваща се лидерска криза в Триполи.

Най-високопоставените цивилни представители на Преходния национален съвет (ПНС) на либийските бунтовници - сега определящ се като временно правителство, което ще се премести в столицата - все още не са пристигнали, загрижени за сигурността си, при все че обявяват града за напълно сигурен.

Все по-отчетливи стават признаците на съперничество между отделните отряди за това чия е заслугата за освобождаването на града и влиянието, което това може да донесе. А опитите да се посочи военен лидер, който да обедини отрядите на бойците, разкриха разделението сред бунтовническите водачи, разногласията по региони, но също така и между поддръжниците на светската държава и ислямистите.

Всичко това са признаци, както каза един високопоставен член на съвета, които насочват вниманието към продължаващ “властови вакуум” в цивилното ръководство на либийската столица. Но интригите за властта показват нагледно предизвикателството, пред което едно ново временно правителство ще се изправи в опита си да обедини разнородния политически пейзаж на Либия.

Страната беше просто една хлабава федерация на региони и племена, преди полковник Кадафи да дойде на власт. Неговото упование на протежирането и репресиите, за да поддържа контрола си, не помогна за превъзмогване на разделенията на етнически, регионален и идеологически принцип в Либия. Нито пък бунтовниците, които свалиха от власт полковник Кадафи, са се организирали в обединена сила.

Бунтовниците от Западните планини, централното пристанище Мисрата и източния град Бенгази - всички те се биха независимо един от друг и често пъти избягваха конфронтации от снизхождение един към друг.

И въпреки че преходът дотук беше изненадващо дисциплиниран - нямаше почти никакви грабежи и насилие - Триполи се превърна в ранно изпитание за способността на революцията да превъзмогне тези разделения, защото за разлика от другите либийски градове, освободени от своите жители, полковник Кадафи беше прогонен от Триполи от отряди от други райони, като повечето от тях остават по улиците.

Началните стъпки към обединение на отрядите под едно общо командване доведоха до скрити разделения сред бунтовническите лидери. Някои станаха видими, когато боец на име Абдел Хаким ал Хасади, понякога наричан още Абделхаким Белхадж, беше определен за командир на новосъздадения Военен съвет на Триполи.

Няколко либерали сред бунтовническото ръководство се оплакаха тайно, че Хасади е бил лидер на разформированата Либийска ислямистка бойна група, която вдигна въстание срещу полковник Кадафи през 90-те. Някои казаха, че се опасяват, че това е първата стъпка към опит на ислямистите да завземат властта. Те отбелязаха, че Хасади е определен за командир от петте батальона на така наречената бригада “Триполи”, а не от някаква гражданска власт. Те се оплакаха и от очевидното влияние на Катар, който помогна за обучението и въоръжаването на бригадата “Триполи” и също така финансира телевизия “Ал Джазира”.

“Този човек е просто едно творение на катарците и на техните пари, а те спонсорират мюсюлманските екстремисти тук”, заяви друг член на съвета от западния регион. “Бойците на революцията са изключително недоволни и учудени. Той не командва нищо!”

Към идеологическите опасения в равна степен се прибавя и провинциалното съперничество за това кой е направил повече за освобождаването на Триполи. Не само ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване